Trump'ın Manhattan ceza davası: Jüri seçimi hakkında bilinmesi gerekenler

Canlı yayınımızı takip edin Trump'ın para soruşturması.

Pazartesi sabahı Manhattan'da jüri görevi için hazır bulunan yüzlerce New Yorklu, tarih kitaplarında yer almayan bir deneyim yaşayacak: Eski bir ABD başkanının duruşmasında jüri üyesi olarak incelenecekler.

Görev kolay olmayacak. Donald J. Trump'ın avukatları ve Manhattan Bölge Savcılığı'ndaki avukatlar, havuzu 12 jüri üyesi ve birkaç yedek üyeyle daraltacak. Her iki taraf da davanın sonucunu değiştirebilecek önyargıları bulmaya çalışacak ve bu da haftalardır konuşulan ve tartışılan onlarca soruyu gündeme getirecek.

Jüri üyelerinin ise, duruşmanın büyük bir kısmına katılması beklenen eski başkandan bir adım uzakta, korkutucu bir ortamda her soruyu dürüstçe yanıtlamaları bekleniyor.

İşte süreç hakkında bildiklerimiz:

Jüri Manhattanlılardan oluşuyordu. Bunun ötesinde grup hakkında savcılar ve savunma avukatları arasında bile pek bir şey bilinmiyor. Her iki taraf da önümüzdeki birkaç günü veya haftayı neler yapabileceklerini öğrenmek için kullanacak.

New York Eyaleti jüri üyelerinin tamamen anonim olarak hareket etmesine izin vermediğinden, eski başkan da dahil olmak üzere taraflar jüri üyelerinin isimlerini bilecek. Avukatlar da adreslerine ulaşabiliyor. (Bay Trump yapamaz.)

Halk jüri üyelerinin isimlerini bilmeyecek. Davayı gören Yargıç Juan M. Merchan, avukatların tutukluluk taleplerini kabul etti.

Yargıç Merson suçlamaların özetini okuduktan sonra jüri üyelerine adil ve tarafsız olabileceklerine inanıp inanmadıklarını soracak. Ayrıca altı haftadan fazla sürecek olan duruşmanın her gününe katılmalarını engelleyecek herhangi bir zamanlama çakışması olup olmadığı da kendilerine sorulacak. Endişelerini dile getirenler genellikle havuzdan çıkarılır.

Geri kalan tüm jüri üyelerine aynı sorular sorulacak. Her biri geçimlerini sağlamak için ne yaptıkları, eğitimleri ve aileleri hakkında kısa ve belirsiz bir şekilde konuşuyorlar. Haberleri nereden alıyorlar, hangi radyo ve podcast’leri dinliyorlar ve Sayın Bay. Trump veya onun eski tamircisi Michael D. Cohen'in herhangi bir kitabını okuyup okumadığınız sorulacaktır.

READ  2019'daki yangının ardından yeni Notre Dame kulesi ve altın horoz ortaya çıktı

Diğer sorular yine de belirtilecektir. Jüri üyelerine ayrıca Bay Trump veya rakiplerinden biri için gönüllü olarak kampanya yürütüp yürütmedikleri veya bir kampanyaya katılıp katılmadıkları da sorulacak. Ayrıca, davada Bay Trump'a nasıl davranıldığına ilişkin duygu ve düşüncelerini de ifade etmeleri istenecek.

Ancak jüri üyelerine geçmiş seçimlerde nasıl oy verdikleri, kime oy vermeyi planladıkları, siyasi katkıda bulunup bulunmadıkları veya bir partiye kaydolup kaydolmadıkları sorulmayacak.

Bay. Trump'ın hukuk ekibi ve Bölge Savcısı Alvin L. Bragg'daki savcılar, bir jüri üyesinin neden adil ve tarafsız olamayacağına inandıklarına dair belirli gerekçeler sunarak aday jüri üyelerinin görevlendirilmesine itiraz edebilir. Hakim son kararı verir.

Her iki tarafın da jüri üyelerini açıklama yapmadan görevden alma konusunda sınırlı sayıda fırsatı olacak. İtiraz edilen tüm jüri üyeleri jüri havuzundan çıkarıldıktan sonra, Yargıç Merson kalan jüri üyeleriyle birlikte jüride yer alacak.

Önceki testlerde Sn. Trump'ın davranışı yol gösterici olacaksa, jüri seçimiyle fazlasıyla meşgul olabilir. Daha önceki bir hakaret davasında, yargıçların mahkeme salonuna girdiği andan itibaren Sn. Biyografik soruları yanıtlarken okumak için sandalyesinde arkasına yaslandı. Avukatlarıyla sık sık görüştü.

Ancak bu durumda jüri üyeleri hakkında Bay. İsimlerinin yayınlanmaması talimatını veren Sn. Trump aynı zamanda Yargıç Merchan'ın kendileri hakkında kamuya açıklama yapmasını engelleyen bir konuşma yasağı kararına da tabi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir