AB geniş kapsamlı soruşturmalarda Alfabe, Apple ve Meta'yı hedef alıyor

Alphabet, Apple ve Meta, bölgenin yeni rekabet yasasının olası ihlalleri nedeniyle Pazartesi günü AB düzenleyicileri tarafından soruşturma altına alındı.

Soruşturmalar, Dijital Piyasalar Yasası'nın 7 Mart'ta yürürlüğe girmesinden bu yana düzenleyiciler tarafından açıklanan ilk soruşturmalar ve grubun büyük rekabet kurallarının uygulanmasını sıkılaştırma niyetinin sinyalini veriyor. Yasa, Alphabet, Apple, Meta ve diğer teknoloji devlerinin, daha küçük rakiplerin kullanıcılarına daha fazla erişim sağlayabilmesi için platformlarını açmasını gerektiriyor; bu da uygulama mağazalarını, mesajlaşma hizmetlerini, web aramasını, sosyal medyayı ve çevrimiçi alışverişi etkileyebilir.

Brüksel'deki soruşturmalar, en büyük teknoloji şirketlerinin karşı karşıya olduğu düzenleyici incelemeyi artırıyor ve ABD ile Avrupa arasında rekabete aykırı davranışlar nedeniyle şirketlere yönelik baskı yapılması ihtiyacı konusunda giderek artan bir uyum olduğunu gösteriyor.

Geçen hafta Washington'da Adalet Bakanlığı, müşterilerin iPhone'larına bağlı kalmasını ve rakip bir cihaza geçişi azaltmayı amaçlayan uygulamalarla antitröst yasalarını ihlal ettiği iddiasıyla Apple'a dava açtı. Amazon, Google ve Meta da federal antitröst davalarıyla karşı karşıya.

AB müfettişleri, Google'ın ana şirketi Apple ve Alphabet'in rakiplerini saf dışı bırakmak için kendi uygulama mağazalarını adil olmayan bir şekilde tercih edip etmediğini incelemek istediklerini söyledi. Google ayrıca Avrupa'da arama sonuçlarını nasıl görüntülediği konusunda da araştırılırken Meta, yeni reklamsız abonelik hizmeti ve reklam satmak için veri kullanımı konusunda sorgulanacak.

Avrupa Birliği'nin yürütme kolu olan Avrupa Komisyonu, şirketlerin küresel gelirlerinin yüzde 10'una varan, her yıl yüz milyarlarca dolara varan para cezaları uygulayabilir. Komisyonun soruşturmayı tamamlamak için 12 ayı var.

Şirketler, Dijital Piyasalar Yasasına uyum sağlamak amacıyla ürünlerinde, hizmetlerinde ve iş uygulamalarında bazı değişiklikler yapılacağını zaten duyurmuştu. Ancak Pazartesi günü soruşturmaları açıklayan düzenleyiciler, değişikliklerin yeterince ileri gitmediğini söyledi.

READ  Crosby, Penguenler Red Wings'i mağlup ettikten sonra 2. joker karta geçti

Brüksel'deki bir basın toplantısında soruşturmaları açıklayan Avrupa Komisyonu başkan yardımcısı Margrethe Vestager, “Bazı uyum önlemleri hedeflerine ulaşmakta başarısız oluyor ve beklentilerin gerisinde kalıyor” dedi. Yasalara uymanın “çok ciddiye aldığımız bir şey” olduğunu söyledi.

Pazartesi günü açıklanan soruşturmalar, Avrupalı ​​düzenleyicilerin en büyük teknoloji şirketlerinin dijital ekonomi üzerindeki hakimiyetini gevşetmeye yönelik yıllardır süren kampanyasını yoğunlaştırıyor. Bu ay Bayan Vestager beyan App Store ile ilgili adil olmayan iş uygulamaları nedeniyle Apple'a 1,85 milyar euro (2 milyar dolar) para cezası. Amazon, Google ve Meta da AB soruşturmalarına tabidir.

Geçen ay yapılan bir röportajda Bayan Vestager, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği'nin artık teknoloji sektörünü düzenleme ihtiyacı konusunda, Amerikan şirketlerini haksız yere hedef almakla suçlandıkları birkaç yıl öncesine göre daha yakın bir uyum içinde olduklarını söyledi. Avrupalı ​​düzenleyicilerin Washington'daki mevkidaşlarıyla “notlarını paylaşmak” için temas halinde olduklarını söyledi.

“İşbirliğinin uzun zamandır bu kadar iyi olduğunu düşünmüyorum” dedi.

İlk olarak 2022'de kabul edilen Dijital Piyasalar Yasası, Avrupalı ​​düzenleyicilere, teknoloji şirketlerini, çözülmesi yıllar sürebilen geleneksel antitröst davaları açma süreci olmadan iş uygulamalarını değiştirmeye zorlama konusunda daha fazla yetki vermeyi amaçlıyor. Yasanın önemli bir yönü, şirketlerin kendi hizmetlerini rakiplerinin sunduğu benzer ürünlere göre tercih edemeyecekleridir.

Soruşturma kapsamında Alphabet, Apple ve Meta'nın artık düzenleyici kurumlara iş uygulamaları hakkında daha fazla bilgi açıklaması gerekiyor. Şirketler yeni kurallara uyum sağlamak için değişiklik yaptıklarını söylediler.

Değişiklikler arasında Apple, Ocak ayında geliştiricilerin Avrupa Birliği'ndeki müşterilere ulaşmak için iPhone ve iPad'lerde harici uygulama mağazalarına ilk kez izin vermek de dahil olmak üzere yeni yöntemlere sahip olacağını duyurdu. Google ayrıca uçuşlar, oteller ve alışveriş hizmetlerine ilişkin arama sonuçlarını görüntüleme biçimi de dahil olmak üzere ürünlerinde de değişiklikler yaptı.

READ  E. Trump, Jean Carroll'a hakaret davasında yaklaşık 92 milyon dolarlık tahvil ödedi

Meta, AB kullanıcılarının Facebook ve Instagram'ı reklamsız kullanmak istemeleri halinde ayda 13 Euro ödemelerine olanak tanıyan yeni bir abonelik hizmeti oluşturdu. Düzenleyiciler, politikanın kullanıcıların bir ücret ödemesini veya kişisel verilerinin reklam hedefleme için kullanılmasını kabul etmesini gerektirdiğini söyledi.

Komisyon yaptığı açıklamada, “Komisyon, Meta'nın 'öde ya da rıza' modelinin dayattığı ikili seçimin, kullanıcıların rıza göstermemesi durumunda gerçek bir alternatif sunmayacağından endişe duymaktadır.” dedi.

Meta'nın bir sözcüsü “Komisyonla yapıcı bir şekilde çalışmaya devam edeceğini” söyledi. Apple, “Avrupa Komisyonu'na ve geliştiricilere esneklik ve duyarlılık gösterdiğini, onların görüşlerini dinleyip entegre ettiğini” söyledi. Google'ın rekabet direktörü Oliver Bethel, şirketin “önümüzdeki aylarda yaklaşımımızı savunmaya devam edeceğini” söyledi.

Teknoloji endüstrisindeki birçok kişi, AB düzenleyicilerinin yeni rekabet yasasını ne kadar agresif bir şekilde uygulayacağını merak ediyor. Brüksel'de teknoloji şirketleri kuralların nasıl uygulanacağına ilişkin çalıştaylara katılıyor. Aynı zamanda birçok uygulama geliştiricisi, rakip ve tüketici grubu, şirketlerin şu ana kadar yaptığı değişikliklerin yetersiz olduğundan düzenleyici kurumlara şikayette bulundu.

Brüksel'deki Avrupa Tüketici Örgütü Genel Müdürü Monique Coens, “Meta, Google ve Apple hakkında bugün başlatılan soruşturmalar, Komisyon'un dijital pazarlar yasasını uygulama konusunda ciddi olduğunun açık bir işaretidir” dedi. Teknoloji endüstrisi.

Pazartesi günü düzenleyiciler, Amazon Digital Marketplaces'in yasalara uygunluğu hakkında bilgi topladıklarını söylediler. Düzenleyiciler, şirketin yasayı ihlal ederek kendi markalı ürünlerini çevrimiçi mağazasında tanıtıyor olabileceğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir