Rusya'nın vetosu, Kuzey Kore yaptırımlarını izleyen BM komisyonunu sona erdirdi

SEOUL – Rusya'nın Perşembe günkü vetosu, BM'nin Kuzey Kore'ye nükleer silahlar ve balistik füze programları nedeniyle uyguladığı yaptırımları sona erdirdi.

Rusya'nın, panelin görev süresinin uzatılmasına yönelik rutin yıllık oylamadaki ilk vetosu, Kuzey Kore'nin nükleer silah programını genişletmesine ve uluslararası yaptırımların ihlal edilmesine karşı birleşik bir küresel muhalefete işaret ediyor.

Veto, Moskova'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana Rusya ile ABD ve onun Batılı müttefikleri arasında büyüyen çatlağın altını çiziyor. ABD'li yetkililer ayrıca Kuzey Kore'yi savaş çabaları için Rusya'ya silah devretmekle suçluyor. Hem Rusya hem de Kuzey Kore iddiaları reddetti.

Komitenin eski koordinatörü Hugh Griffiths, The Washington Post'a verdiği demeçte, “Bu veto ile Rusya, nükleer silahların yayılmasının önlenmesi ve balistik füzelerin uygulanması söz konusu olduğunda uluslararası bir yağmacıdan kanun kaçağı haline geldi.” dedi. “Artık dünyaya BM'nin yasakladığı Kuzey Kore nükleer silah programının bir şekilde sorun olmadığı söyleniyor.”

Bağımsız Uzmanlar Paneli, kurulduğu 2009 yılından bu yana, Kuzey Kore'nin nükleer ve füze faaliyetlerine yanıt olarak 2006 yılından bu yana BM'nin Kuzey Kore'ye uyguladığı yaptırımlara yanıt veriyor. Yaptırımların uygulanmasının izlenmesi. BM, bu yaptırımların etkinliğini ve Kuzey Kore'nin siber ve silahların yayılması, petrol kaçakçılığı ve daha birçok alandaki yasa dışı faaliyetleriyle ilgili gelişmeleri izleyecek. Komite yılda iki kez Güvenlik Konseyi'ne rapor verir.

Komisyonun görev süresi 30 Nisan'da sona eriyor.

Komitenin uygulama yetkileri olmamasına rağmen, Kuzey Kore'nin uluslararası yaptırımları ihlal eden faaliyetleri hakkında bilgi toplamak için önemli bir istihbarat teşkilatı ve takas odası olarak hizmet etti. Oylama, BM'nin Kuzey Kore'ye yönelik yürürlükte olan yaptırımlarını etkilemeyecek.

Grup, son raporunda Pyongyang'ı, silah programlarını finanse etmek için yaklaşık 3 milyar dolar sağlayan siber saldırılara katılmakla suçladı.

READ  SpaceX Falcon 9 Starlink 6-39

“Neredeyse yok oluşla kıyaslanabilir [surveillance camera] Güney Kore'nin BM Büyükelçisi Hwang Joon-kook, BM toplantısı sırasında “Suçüstü yakalanmaktan kaçınmalıyız” dedi.

Hwang, “Bugün, bu büyük organın ve nükleer silahların yayılmasının önlenmesine yönelik uluslararası rejimin otoritesinde bir başka gerilemeye tanık olduk. Güvenlik Konseyi'nin daimi bir üyesi ve Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'nın emanetçisi, sorumluluğundan tamamen vazgeçti.” dedi.

Son yıllarda BM, Kuzey Kore'ye ekonomik yaptırımlar uygulamakta zorlanıyordu. Güvenlik Konseyi bölünmüş durumda. Kuzey Kore'nin en büyük ekonomik cankurtaran halatı olan Çin ve Rusya, konseyin Pyongyang'ın nükleer hırslarını frenlemeyi amaçlayan yaptırımlarının etkinliğini sorguladı. Son haftalarda birçok Kuzey Kore gözlemcisi, Rusya'nın sonunda grubun yetkisini kaldıracağını umuyordu.

ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Yardımcısı Robert Wood toplantı sırasında yaptığı açıklamada, “Moskova, dünyanın en tehlikeli nükleer silahların yayılmasına ilişkin sorunlardan birine barışçıl ve diplomatik bir çözüm olasılığını baltaladı.” dedi.

Çin referanduma katılmadı. Diğer 13 Güvenlik Konseyi ülkesi de grubun genişletilmesi lehinde oy kullandı.

Rusya'nın BM Büyükelçisi Vasily Nebenzya grubun çalışmalarını eleştirerek, grubun “giderek Batılı tutumların ekmeğine yağ sürdüğünü, önyargılı bilgileri yeniden bastığını ve gazete manşetlerini ve kalitesiz fotoğrafları analiz ettiğini” söyledi.

Güney Kore'nin eski Birleşmiş Milletler büyükelçisi Oh Joon, bir röportajda grup dağılsa bile her üye devletin ihlalleri Güvenlik Konseyi'ne bildirebileceğini çünkü BM'nin bu durumu ihlal ettiğini söyledi.

Oh, “Uzmanlar Paneli yenilenmemiş olsa da, Kuzey Kore'ye yönelik yaptırım rejimi hâlâ yürürlükte ve ihlalleri çeşitli yollarla izlemeye devam edecek” dedi.

Griffiths, grubun önemli işlevlerinden birinin, Kuzey Kore'ye yönelik mali yaptırımları ihlal eden veya nükleer silahların yayılmasına yönelik ağları destekleyen şirket ve kişilerin bağımsız bir değerlendirmesini sağlamak olduğunu kaydetti. Yetkili, bu bilgilerin bankalar ve sigorta şirketleri tarafından Kuzey Kore'nin uluslararası yaptırımları ihlal etmesine yardım ettiği doğrulanan kişi ve şirketlerin varlıklarını dondurmak ve dondurmak için kullanıldığını söyledi.

READ  Titanlar, Bengals hücum koordinatörü Brian Callahan'ı baş antrenör olarak işe almayı planlıyor

Griffiths, “Etkisi yıkıcı” dedi. “Grubun iki yıllık raporları olmadan, düzinelerce küresel banka ve sigorta şirketi artık nükleer silahların yayılmasına yönelik ağların küresel finansal sisteme erişimini engellemek için kullanılan altın standart raporlarından yoksun.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir