Orban: Macar lider Trump'ın Ukrayna'daki savaşı tek kuruş ödemeden bitireceğini söyledi

Morton Monus/Reuters

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Aralık ayında Budapeşte'de düzenlenen yıllık uluslararası medya konferansında görülüyor.



CNN

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, eski ABD başkanının Kasım ayında yeniden iktidara gelmesi halinde Donald Trump'ın Kiev'e sağlanan fonları keserek Ukrayna'daki savaşı etkili bir şekilde sona erdireceğini söyledi.

Orban, Pazar günü Macar yayın kuruluşu M1'e verdiği röportajda “Trump'ın çok net bir vizyonu var” dedi. “Şunları söylüyor: Birincisi, Rusya-Ukrayna savaşına bir kuruş bile vermeyecek. Bu yüzden savaş bitecek, çünkü Ukrayna'nın kendi ayakları üzerinde duramayacağı aşikar.

Orban'ın yorumları, Trump'ın Macar diktatörü Mar-a-Lago'da ağırlamasının ardından geldi Cuma gününde. Eski başkan ve yakın danışmanlardan oluşan küçük bir grup, Cuma gecesi Florida'daki bir tatil beldesinde Orban'la yaklaşık bir saat görüştü. Konuya aşina olan kaynaklar CNN'e şunları söyledi:Kaynaklardan biri, gündemi olmayan bir “sosyal toplantı” olarak tanımladı. Ayrı bir kaynak buna “arkadaş canlısı” adını verdi.

Orban, iki yıl önce Rusya'nın geniş çaplı işgalinden bu yana AB ve NATO'nun Ukrayna'ya yardım etme çabalarına uzun süredir karşı çıkıyor. Macaristan, son zamanlarda Batı'nın yardım müzakerelerini engellemeye devam ediyor Kiev'e 50 milyar euroluk yardım paketi imzalandı Ve İsveç'in NATO'ya katılımının onaylanması Birkaç ay sakladıktan sonra.

“Eğer Amerikalılar Avrupalılarla birlikte para ve silah sağlamazlarsa savaş sona erecektir. Eğer Amerikalılar ödeme yapmazsa Avrupalılar bu savaşı tek başına finanse edemezler. O zaman savaş biter” dedi Orban.

CNN yorum yapmak için Trump kampanyasına ulaştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Avrupa'da kalan az sayıdaki müttefikinden biri olan Orban, Moskova'yı daha zayıf komşularına karşı savaş yürüttüğü için etkili bir şekilde ödüllendirecek ve kendi şartlarıyla barış için dava açmasına izin verecek olmasına rağmen pozisyonunu “barış yanlısı” olarak çerçeveledi. . .

READ  Francis Scott Key Köprüsü çöktü: Yetkililer, kurtarma ekiplerinin Patapsco Nehri'nde en az 7 kişiyi aradığını söyledi.

Brendan Smialowski/AFP/Getty Images

Macaristan Başbakanı Viktor Orbán ve eski ABD Başkanı Donald Trump, 2019'da Beyaz Saray'da görülüyor.

Geçen hafta Cumhuriyetçilerin başkan adaylığını etkili bir şekilde kilitleyen Trump, Kasım ayında Beyaz Saray'ı yeniden ele geçirme kampanyası sırasında benzer bir izolasyoncu yaklaşım benimsedi. Seçildiği takdirde Ukrayna'daki savaşı 24 saat içinde sona erdirme sözü verdi. Yalnızca Putin'in şartlarıyla gerçekleşebilecek ve yasadışı işgalini ödüllendirecek bir süreç.

Aşırı sağ popülistler olan Orbán ve Trump, göçmen karşıtı ve retorik söylemleriyle uzun süredir birbirlerine olan karşılıklı hayranlıklarını dile getiriyorlar; ancak eleştirmenler, Orbán'ın 2010'da iktidara döndüğünden beri ülkenin demokratik kurumlarını zayıflattığını söylüyor.

Trump'ın Orbán'a yönelik cömert övgüsü endişelere yol açtı Otokratlara verdiği desteği ikiye katladı Batılı demokrasiler Ukrayna'ya verdikleri destekte birlik halinde kalmak için mücadele ediyor.

Trump'ın eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton, CNN'den Jim Ciuto'ya şöyle konuştu: “Diğer büyük adamlarla, Türkiye'de Erdoğan gibi insanları hapseden ve kimsenin iznini almanıza gerek olmayan büyük adamlarla takılmayı seviyor. Bu hoşuna gidiyor.”

Trump'ın eski danışmanları onun Putin'e hayran olmaya devam ettiğini söylüyor ve birçoğu ikinci dönemin Amerika'nın kendisine ve dünyadaki rolüne bakışında temel bir değişiklik getireceğine inanıyor. ABD'yi NATO'dan çekiyor ve diğer güvenlik ittifaklarına olan bağlılığının azaltılması.

Bolton, “NATO gerçekten tehlikede olacak” dedi.

CNN'den Jim Ciuto, Kristen Holmes ve Andrew Millman bu rapora katkıda bulundular.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir