Netanyahu, Rafa'ya yönelik planlanan saldırıyı savundu

oynamak

Başbakan Binyamin Netanyahu Pazartesi günü İsrail'in askeri saldırısını güneydeki Refah şehrine genişletme planını desteklerken, savunma bakanı Hamas'ı Ramazan ayında İsrail'in kararlılığını test etmemesi konusunda uyardı.

Netanyahu, Başkan Joe Biden ve diğer dünya liderlerinin Refah'ın işgaline yönelik itirazlarını reddetti ve “Hamas terör ordusunun dörtte birinden” vazgeçmek istemediğini söyledi.

Fox News kanalı Fox and Friends'e konuşan Netanyahu, Hamas'ın tamamen yenilgiye uğratılması gerektiğini, aksi takdirde militan grubun yeniden toplanıp Gazze'nin kontrolünü yeniden ele geçireceğini ve 7 Ekim'de yaklaşık 1.200 kişinin ölümüne ve 250'ye yakın kişinin rehine aldığı yeni bir saldırı başlatacağını söyledi.

İsrail Gazze'ye saldırırken 1 milyondan fazla Filistinli Mısır'ın güney sınırındaki Refah'a sığındı. Biden, Hamas'ın yok edilmesi gerektiğini kabul ediyor ancak sivillerin Refah'tan güvenli bir şekilde tahliyesini sağlamak istiyor. Netanyahu, “İçeriye girmeden önce bu konuda hemfikiriz” dedi.

Netanyahu, “Bakın ya İsrail ya da Hamas. Ortası yok” dedi. “Hamas terör gücünün dörtte birini bırakamaz. Refah'talar. Bu, 'Biliyorsunuz, Müttefikler karşılık verdikten sonra Normandiya'dan geçtiniz, Almanya'dan geçtiniz' demek gibi bir şey. Bunu söyle.

Netanyahu Biden'ı reddediyor: İsrailliler ezici bir çoğunlukla savaşı destekliyor

Gelişmeler:

Katar Üniversitesi'nden Prof. Mahjoob Sweri şunları söyledi: El Cezire ABD, Ramazan ayında İsrail'e İslam'ın en kutsal üçüncü camisi olan Batı Şeria'daki Doğu Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya giriş kısıtlamalarını sıkılaştırmaması konusunda baskı yaptı. Svari, “İsrailliler Amerikalıları dinlemezse Batı Şeria birkaç ay içinde başka bir Gazze'ye dönüşecek” diye uyardı.

■ İsrail askerleri ve güvenlik güçleri, Batı Şeria'da terörle mücadele olarak tanımlanan bir operasyonda aranan 20 kişiyi tutukladı. İsrail ordusu, savaşın başlangıcından bu yana Batı Şeria'da 1.500'ü Hamas'la bağlantılı olmak üzere 3.500 şüpheliyi tutukladığını açıkladı.

READ  Raporun yaş ayrımcılığına ilişkin endişeleri gündeme getirmesi nedeniyle Demokratlar Biden'ın etrafında toplandı

Reuters, ABD, Fransa, Ürdün, Mısır ve Belçika'nın Pazartesi günü Gazze'ye 27.000'den fazla yemek ve yaklaşık 26.000 şişe su da dahil olmak üzere toplam yedi hava yoluyla insani yardım ikmali gerçekleştirdiğini bildirdi. ABD güçleri tarafından Bölgenin harap olmuş kuzey kesiminde.

∎ Gazze Sağlık Bakanlığı, kuzey Gazze'de çoğunluğu çocuk en az 25 kişinin yetersiz beslenme ve dehidrasyondan öldüğünü açıkladı.

∎ İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasser Khanani, ABD'nin hava yardımına yönelik girişimlerini “sadece sembolik” olarak nitelendirerek ve ABD'nin İsrail'e Gazze'de kullanılan silahları sağlamayı meşrulaştırma çabasının bir parçası olarak reddetti.

2024 Ramazan ayı ne zaman? Bu nedir? Müslümanlar maneviyat ve tefekkür ayını kutluyor

İsrailli yetkililer, aralarında iki üst düzey liderin de bulunduğu Hamas'ın üst düzey liderlerinden bazılarını öldürdüklerini belirtiyor.

7 Ekim saldırılarının beyni Mervan İsa, Hamas'ın numarası değil. 2 Pazartesi günü bir askeri komutan ve işin planlayıcılarından biri İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından hedef alındı. Saldırının sonuçlarını halen değerlendiriyoruz ve kesinleştiğinde kamuoyunu bilgilendireceğiz” dedi. IDF'den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:.

Savunma Bakanı Yov Gallant'ın Pazartesi günü yaptığı açıklamada, görev tamamlanmış gibi görünüyor: “Son günler de dahil olmak üzere başarılar elde edildi ve daha fazla başarı olacak. Operasyonlar istikrarlı ve doğru yönde ilerliyor.

Pazartesi günü Netanyahu, İsrail'in “Hamas'ın 4 No'lusunu” öldürdüğünü söyledi. Bu, Hamas'ın siyasi başkan yardımcısı ve grubun askeri kanadının kurucusu olan ve Ocak ayında Beyrut'ta düzenlenen bir bombalamada öldürülen Salih Aruri'ye düzenlenen suikastın kabulü gibi görünüyordu. İsrail saldırının sorumluluğunu üstlenmedi.

Netanyahu, “Üç, iki ve bir yolda. Hepsi öldü. Hepsine ulaşacağız” dedi.

Reuters'in bir Yemen hükümet sözcüsüne dayandırdığı haberine göre, Pazartesi günü ABD ve İngiliz güçlerinin Yemen'in batısındaki liman şehirleri ve küçük kasabalara düzenlediği hava saldırılarında en az 11 kişi öldü, 14 kişi de yaralandı.

READ  Caitlin Clark, Iowa'daki son yılından vazgeçebilmek için WNBA draftına katılmak zorunda

Hava saldırıları, Husilerin Aden Körfezi'ndeki bir kargo gemisine düzenlediği füze saldırısında üç mürettebatın ölmesinden beş gün sonra gerçekleşti; bu, Yemenli isyancıların ticari gemilere yönelik düzenlediği bir dizi saldırının sonuncusu ve en ölümcül saldırılardan ilkiydi.

ABD ve İngiltere'nin önceki ortak askeri tepkileri, yoğun Kızıldeniz koridoru boyunca gemilere düzenlenen saldırıların hedefi olan Gazze'deki Filistinlileri desteklediklerini söyleyen İran destekli Husileri caydırmadı.

Reuters'in haberine göre, ana liman kenti Hodeidah Pazartesi günü en az 17 hava saldırısıyla vuruldu.

Kutsal Ramazan ayının Pazartesi günü başlaması, dünya çapındaki Müslümanların oruç tutmasını ve ibadet etmesini teşvik etti, ancak ABD ve diğer ülkelerin yoğun çabalarına rağmen Gazze Şeridi'ndeki savaşın yol açtığı ölüm ve yıkımın sonu gelmedi. . – Ateş.

Filistinliler, İsrail'in Hamas'ı ezme kararı ve militan grubun İsrail'in saldırısını sona erdirme ve tüm askerlerini Gazze'den çekme yönündeki taleplerinin durmasının ardından enkaz ve korku ortasında dua etti. Hamas, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın uyarılarıyla ciddi direniş çağrısında bulundu.

“Bu ay bizi denemeyi düşünen herkese şunu söylüyorum; biz hazırız. Hata yapmayın” dedi.

Biden yaptığı açıklamada, ölü sayısının 31.000'i aştığı ve yaklaşık 2 milyon kişinin yerinden edildiği Ramazan ayının “büyük bir acı anı”na geldiğini söyledi. ABD'nin bir barış anlaşmasına aracılık etmek için “acımasızca” çalışırken insani yardımı artırma çabalarını ilerletmeye devam edeceğini söyledi.

Biden, “Önümüzdeki gün ve haftalarda dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlar oruçlarını açarken, Filistin halkının acıları pek çok kişinin gözünün önünde olacak.” dedi. “Aklımda önümde.”

Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail'in Müslümanların oruç tuttuğu ay boyunca ibadet eden Müslümanların Mescid-i Aksa'ya girişine yönelik herhangi bir kısıtlamanın bir “patlamaya” yol açabileceği konusunda uyardı. Pazar gecesi sosyal medyada yayınlanan video, İsrail sınır polisinin ibadet edenlerle çatıştığını gösteriyor ve polis, polisin “emniyet ve asayişi sağlarken aynı zamanda ibadet özgürlüğünü uygulamak için” hareket ettiğini söyledi.

READ  6 Ocak Yasak Davasında Yargıtay Savunmaları: Canlı Duyuru

İsrail geçen hafta, İslam'ın en kutsal üç mekanından biri olan bu mekanda ibadet etmesine izin verilen kişi sayısını, güvenlik gözetimi sırasında en az bir hafta boyunca azaltmayacağını açıklamıştı. Cami, Yahudiliğin en kutsal alanı olan ve bir zamanlar İncil'de adı geçen iki tapınağın bulunduğu Tapınak Tepesi'nin bir parçasıdır.

İngiliz ordusunun Birleşik Krallık Deniz Operasyonları Merkezi, Pazartesi günü Kızıldeniz'deki bir geminin yakınında patlama meydana geldiğini ancak gemi kaptanına göre kimsenin yaralanmadığını söyledi. Saldırının, Gazze'deki Filistinlileri desteklediğini iddia eden gemileri hedef alan Yemen merkezli Husi isyancılarından gelmiş olabileceği belirtiliyor. Özel güvenlik firması Ambre, olayda bir füzenin söz konusu olabileceğini söyledi ancak çok az ayrıntı mevcuttu ve Husilerden hemen bir açıklama gelmedi.

Geçen hafta Aden Körfezi'nde bir Husi füzesi ticaret gemisi True Confidence'a çarparak mürettebatından üçünü öldürdü ve hayatta kalanları gemiyi terk etmeye zorladı. Bu, saldırıların Kasım ayında başlamasından bu yana ilk ölümcül saldırıydı.

Katkıda bulunan: Associated Press

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir