Japon katı yakıtlı roket fırlatıldıktan kısa bir süre sonra patladı | Uzay haberleri

Tokyo merkezli startup Space One, yörüngeye uydu yerleştiren ilk özel Japon şirketi olmayı hedefliyor.

Tokyo merkezli startup Space One'ın yörüngeye uydu yerleştiren ilk yerel şirket olma girişiminden kısa bir süre sonra küçük bir Japon roketi patladı.

Gyros olarak bilinen 18 metrelik (60 feet) dört aşamalı katı yakıtlı roket, Salı günü saat 11.01'de (02:01 GMT) havalandıktan birkaç saniye sonra patladı ve canlı yayın ekranlarını alev ve duman bulutlarıyla doldurdu. Fıskiyeler su püskürtmeye başladığında, yanan molozların çevredeki yamaçlardan aşağı düştüğü görüldü.

Space One, uçuşun Batı Japonya'daki Kii Yarımadası'ndan fırlatılmasının ardından “kesintiye uğradığını” ve durumu araştırdığını söyledi.

Patlamaya neyin sebep olduğu veya herhangi bir yaralanma olup olmadığı konusunda henüz bir açıklama yapılmadı. Space One, fırlatmanın son derece otomatik olduğunu ve yer kontrol merkezinde yalnızca bir düzine mürettebata ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Gyros, bir arıza durumunda geçici olarak istihbarat uydularının yerini alabilecek deneysel bir hükümet uydusu taşıyordu ve fırlatıldıktan 51 dakika sonra yörüngeye dönmesi gerekiyordu.

Jiroskoplar Kii Yarımadası'ndan fırlatıldıktan birkaç saniye sonra parçalara ayrıldı [Kyodo via Reuters]

Japonya, uzay yarışında nispeten küçük bir oyuncu olmasına rağmen, ülkenin roket geliştiricileri, hükümetin ve küresel müşterilerin uydu fırlatmalarına yönelik artan talebi karşılamak için daha ucuz araçlar yaratmaya çalışıyor.

Space One, 2018 yılında aralarında Canon Electronics, IHI Aerospace, inşaat şirketi Shimizu ve hükümet destekli Japonya Kalkınma Bankası'nın da bulunduğu bir grup Japon şirketi tarafından kuruldu.

Space One, 2020'lerin sonlarında yılda 20 roket fırlatmayı planlayarak yerli ve uluslararası müşterilere “uzay kurye hizmetleri” sunmak istiyor.

Geçtiğimiz Temmuz ayında başka bir Japon roket motoru, ateşlemeden 50 saniye sonra yapılan bir test sırasında patladı.

Katı yakıtlı Epsilon S, geçen Ekim ayında fırlatılamayan Epsilon roketinin yükseltilmiş bir versiyonudur.

READ  Devasa dalgalar ve yaşamı tehdit eden plaj koşulları, Kaliforniya kıyılarını art arda üçüncü günde de vurdu

Kuzeydeki Akita vilayetindeki test alanı alevler içinde kaldı ve gökyüzüne gri bir duman bulutu yükseldi.

Geçen ay, Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), yıllar süren gecikmeler ve önceki iki başarısız denemeden sonra yeni amiral gemisi roketi H3'ü başarıyla fırlattı.

H3'ün SpaceX'in Falcon 9'una rakip olması öneriliyor ve bir gün ay platformlarına kargo taşıyabilecek.

JAXA'nın başarılı lansmanı, Japonya'nın Ocak ayında insansız bir ay sondası indirmesinin ardından, onu ay yüzeyine “yumuşak iniş” gerçekleştiren beşinci ülke haline getirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir