Uvalde'nin polis şefi, memurun karıştığı silahlı saldırıyı savunan bir açıklamanın ardından istifa etti

Silahlı bir adamın Rapp İlköğretim Okulu'nda 19 öğrenciyi ve iki öğretmeni öldürdüğü gün orada olmayan Uvalde, Teksas polis şefi, Salı günü, şehirde görevlendirilen bir müfettişin polis memurlarının silahlı saldırıya tepkisini savunmasından beş gün sonra istifasını duyurdu. Kurbanların ailelerinin çoğunun öfkesini çeken bir açıklama.

2022'deki silahlı saldırı sırasında tatilde olan Emniyet Müdürü Daniel Rodriguez, 26 yıl aradan sonra 6 Nisan'da görevi bırakacağını söyledi.

“Birlikte önemli ilerlemeler ve kilometre taşları elde ettik ve görev sürem boyunca yarattığımız olumlu etkiden gurur duyuyorum” dedi. RaporBelediye başkanlarına teşekkür ediyorum. “Tüm meslektaşlarıma ve ekip üyelerime, topluluğa hizmet etme ve korumaya yönelik ortak misyonumuza olan sarsılmaz destekleri, profesyonellikleri ve bağlılıkları için en derin takdirlerimi ifade etmek isterim.”

2022'deki işten çıkarmalardan bahsetmedi veya departmanının eylemlerine ilişkin bir rapor vermedi.

Uvalde Belediye Başkanı Cody Smith, Emniyet Müdürü Yardımcısı Homer Delgado'nun geçici şef olarak görev yapacağını söyledi.

Smith, e-postayla gönderdiği açıklamada, “Hiçbir şey topluluğumuzun güvenliğinden daha önemli değildir ve Uvalde halkına hizmet edecek en iyi adayı belirlemek için birlikte çalışmayı dört gözle bekliyoruz” dedi.

Rodriguez'in istifa duyurusu, Uvalde Belediye Meclisi'nin raporun yayınlanmasından bu yana ilk olağan toplantısı olan Salı öğleden sonra toplanmasından saatler önce geldi. Belediye Meclisi Perşembe günü Müfettiş Jesse Prado'dan bilgi almak için özel bir toplantı çağrısında bulundu 182 sayfalık raporBelediye yaklaşık 100.000 dolar ödedi. Texas Tribune bildirdi.

Prado'nun raporu, 24 Mayıs 2022'de olay yerinde herhangi bir polis memurunun yanlış yaptığına dair herhangi bir belirti olmadığı ve müdahale eden tüm memurların temize çıkarılması gerektiği sonucuna vardı. Rapor, yetkililerin eylemlerini ölümcül saldırıya karşı iyi niyetli yanıt verme çabaları olarak nitelendirdi. Bunun yerine rapor, yetkililerin yeterli düzeyde müdahale etmesine yardımcı olacak resmi kaynakların eksikliğini vurguluyor. Raporda, “Özellikle, ateşli silahın balistik zırh ve ihlal ekipmanının bulunmadığına ilişkin memurların raporları konuyla ilgiliydi” denildi.

READ  Yaş meselesi neden Biden'ı Trump'tan daha fazla etkiliyor?

Rapor, Adalet Bakanlığı'nın Ocak ayında yayınladığı ve polis memurlarının eylemleri ve ölümcül sonuçlarına ilişkin sert bir inceleme sunan bulgularıyla tam bir tezat oluşturuyor. Federal rapor, Rapp İlkokulu silahlı saldırganının yetkililerin olay yerine gelmesinden 77 dakika sonra öldürüldüğünü ve yetkililerin daha erken müdahale etmesi durumunda “hayatların kurtarılabileceğini” belirtti. Bunun yerine yetkililer “aciliyet eksikliği karşısında şaşkına döndüler”. Pek çok yerel kolluk kuvvetleri yetkilisi, yargının “liderlik başarısızlıkları” olarak nitelendirdiği durum nedeniyle eleştirildi.

Hiçbir memura karşı herhangi bir suç isnat edilmedi.

Perşembe günü yapılan bir toplantıda etkilenen aileler, öfkelendik Prado'nun açıklamasına göre. Prado sessizce otururken, birçok kişi bulguları kınadı ve hesap verilmesini talep etti. Bazı belediye meclis üyeleri de rapordan memnun değildi.

Belediye Meclis Üyesi Hector Luano Salı günü The Washington Post'a verdiği demeçte, “Bay Prado'nun soruşturma raporu ailelere karşı aşağılayıcı ve duyarsızdı ve onun yorumlarının konseyin beklentilerini temsil etmediğini hissettim.” Prado'nun, olaya karışan tüm memurların 'kurtarıcı' yorumlarını da dahil ederek soruşturmanın kapsamının ötesine geçtiğine inanıyorum.”

Topluluk üyeleri ayrıca Rodriguez'i eleştirerek, polis şefinin, silahlı saldırıya gecikmeli müdahale sonrasında polis memurlarının polis teşkilatında kalmasına neden izin verdiğini sorguladı.

Konseyin Salı günkü toplantının raporuyla ilgili herhangi bir işlem yapıp yapmayacağı belli değildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir