Çin’in Türkiye yatırımları artıyor

Ankara ile Pekin hattındaki yakınlaşma ticaretten turizme, sanayiden Kuşak Yol’a kadar birçok alanda gelişerek artıyor. Türkiye ile Çin arasında son zamanda hayata geçirilen işbirliklerini derledik.


Türkiye ile Çin arasındaki işbirlikleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen yıl Pekin’e yaptığı ziyaretin ardından hızla artıyor. İki ülke arasında son zamanlarda yapılan işbirliklerine detaylı şekilde geçmeden önce Ankara – Pekin hattındaki ticari işbirliklerine bir göz atalım;

  • Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Çin ile ticaret hacminin geçen yıl 23,6 milyar dolara ulaştığını belirterek, “Çin bizim artık Almanya ve Rusya’dan sonra en büyük ticaret ortağımız haline gelmiştir” değerlendirmesinde bulundu.
  • Çin’den Türkiye’ye gelen yabancı yatırım oranı yüzde 120 oranında arttı.
  • Türkiye’deki Çinli yatırımcı firma sayısı da 1000’i geçti.
  • Türkiye’de bulunan Çinli personel sayısı 8 bin.
  • 2018 yılı sonunda ticaret hacmi 23 milyar dolara çıktı.
  • Çin’in Türkiye’deki yatırım miktarı 2.8 milyar dolar.
  • Çin Türkiye’nin dünyada üçüncü, Doğu Asya’da ise en büyük ticari ortağı.
  • 2005-2018 yılları arasında Çin toplam 15 milyar dolara yakın bir miktarda Türkiye’ye yatırım gerçekleştirdi.
  • Çin devleti, Türkiye’ye yönelik yatırım hacminin 2021 yılına kadar 6 milyar dolar seviyesine ulaşmasını amaçlıyor.

EN BÜYÜK YATIRIM

Çin’in Türkiye’ye doğrudan yatırım yaptığı en büyük proje olarak belirtilen Hunutlu Termik Santrali, 1.7 milyar dolarlık yatırımıyla dikkat çekiyor. Adana’nın Yumurtalık ilçesine termik santral kurma amaçlı yatırım gerçekleştiren Çin, projenin inşaatına başladı.

VAKIFBANK İLE İŞBİRLİĞİ

Çin’e alternatif bir borçlanma piyasası olarak bakan Türkiye’den ilk kez bir kamu bankası Eximbank kredisi aldı. Vakıfbank, Çin Exim Bank ile bir yıl vadeli, 140 milyon dolarlık kredi anlaşması imzaladı. Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) da, Çin Kalkınma Bankası’ndan (China Development Bank) 200 milyon dolar kredi almıştı.

40 MİLYAR DOLAR GELECEK

Çin, Kuşak Yol Projesi’ne 1 trilyon dolarlık yatırım yapacak. 65 ülkenin dahil olduğu proje, Asya’nın en doğusu ile Atlas Okyanusu’nun Avrupa kıyılarını birbirine bağlayacak. Türkiye projenin önemli ortaklarından biri olacak. Çin’in kuşağından Türkiye’ye 40 milyar $ yatırım gelecek. Ulaştırma Bakanı ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan da Türkiye’nin Çin’in Kuşak Yol Projesi kapsamında 21 lojistik merkez kurduğunu duyurmuştu. Bakan Turhan, günlük 2 milyar dolar olması beklenen bu merkezlerden 9’unun tamamlandığını da sözlerine ekledi.

KUMPORT LİMANI’NIN ÖNEMİ

Çin yönetimi Kuşak Yol çerçevesinde Türkiye’deki yatırımlarını artırıyor. Bu kapsamda gzler 2015 yılından bu yana İstanbul’da bulunan Kumport Limanı’nda. Çinlilerin ortak da olduğu Avcılar’daki liman, Kuşak Yol Projesi’nin denizyolu güzergahında stratejik öneme sahip.

TELEFON ETKİSİ

Huawei, Xiaomi, Oppo, Vivo, Honor ve Meizu… Çin bu 6 akıllı telefon şirketi ile küresel piyasada en büyük telefon üreticileri arasına giriyor. Çinli markalar Türkiye piyasasında da artık zirveye oynuyor. Türkiye akıllı telefon pazarında satılan yaklaşık her 3 telefondan biri Huawei’den geldi. İki yılda Türkiye’deki pazar payını yüzde 3’ten yüzde 30’a çıkaran şirketin en büyük ikinci Ar-Ge merkezi de Türkiye’de.

500 BİN TURİST

İstanbul, Kapadokya, Safranbolu, Fethiye… Çinli turistlerin Türkiye’de görmek istediği yerlerin sayısı artıyor. Türkiye’ye gelen Çinli turist sayısının bu yıl 500 bini geçmesi bekleniyor. Çin basını tarafından yapılan ‘Turistler için gidilecek en iyi Kuşak Yol Projesi ile bağlantılı olan 10 yer’ listesinde Türkiye de her zaman yerini alıyor.

ÜRÜN ALIMLARI ARTTI

Diğer taraftan son zamanlarda Türkiye’ye çeşitli ürünleri satın almaya gelen Çinli girişimlerin sayısı da katlanıyor. Türk basınından derlediğimiz bilgilere göre Çinliler 2019’un başından bu yana şifalı bitkiler, kiraz, fındık, antep fıstığı, kuru meyve, kayısı, kimyon, kekik, gül yağı, rezene çayı, kuruyemiş gibi ürünleri almaya geliyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de “Çin’e süt ihracatı yapmak amacıyla, Veteriner Sağlık Sertifikası üzerinde anlaşmayı sağladık” açıklamasını yaptı. İki ülke arasında ayrıca Çin’e su ürünleri ihracatı protokolü imzalandı.

YAZAR: Eren Yılmaz

Eren Yılmaz, Uluslararası İlişkiler eğitiminin ardından 8 yıl boyunca çeşitli ulusal gazetelerde Dış Haberler Muhabirliği ve Editörlüğü yaptı. 2 yıl da internet sektöründe çalıştı.

Ayrıca Kontrol Et

Çinli şirkete rekabet engeli

Özellikle ABD’de ekonomik engeller yaşayan Çinli şirketlere bir ülke daha eklendi. Çin’in gıda devi Menginu, geçen yıldan bu yana almak istediği Avustralyalı süt şirketi Lion’u alma görüşmelerinden vazgeçti. Avustralya uzun süredir bu satışı engellemek için uğraşıyordu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir