Sadiq Khan’ın Londra belediye başkanı olarak üçüncü dönemi kazanması, İşçi Partisi’nin İngiltere yerel seçimlerinde güçlü bir galibiyet almasını sağladı

John Phillips/Stringer

Sadiq Khan ilk kez 2016 yılında Londra Belediye Başkanı seçildi.



CNN

Sadiq Khan, Londra belediye başkanı olarak üçüncü dönemi kazandı ve İngiltere genelinde İşçi Partisi’nin siyasi üstünlüğünü doğrulayan ve Britanya’nın Muhafazakar hükümetinin sonu anlamına gelen bir dizi yerel seçime son verdi.

Khan oyların %43,7’sini alarak Muhafazakar Parti’nin rakibi Susan Hall’u yaklaşık yüzde 11 puanla mağlup ederek 2016’dan bu yana başkentteki kontrolünü genişletti.

şöyle: Başarı serisi İngiltere’de, önümüzdeki aylarda yapılacak genel seçimlerde iktidarı Başbakan Rishi Sunak ve Muhafazakarlarının elinden almak üzere kararlı bir konumda olan İşçi Partili partiler var.

Muhafazakarlar Perşembe günü 10 yerel meclisin ve yaklaşık 500 meclis üyesinin kontrolünü kaybetti ve parti içindekiler de dahil olmak üzere neredeyse herkesin beklediği gibi genel halkın elinde bir seçim yenilgisine uğradı.

İşçi Partisi lideri Keir Starmer Cumartesi günü gazetecilere şunları söyledi: “Üzgünüm, hangi siyasi partiyi desteklediğiniz umurumda değil, eğer ülkenizi 14 yıl sonra bulduğunuzdan daha kötü bırakırsanız, uzun süre hükümette olmayı hak etmiyorsunuz.” bir dakika daha.”

Ancak Chung, Perşembe günkü seçim sonucuna bağlı olarak isyancı Muhafazakâr Parti’nin liderliğine yönelik tehditlerine dayanabilecek kadar zayıf bir zafer elde etti.

Parti Cumartesi günü West Midlands belediye başkanlığını korumayı umarak giderek güç duruma düşen Sunak’a, daha önce Tees Valley’de aynı görevi yürüttükten sonra en azından Westminster’daki milletvekillerini birleştirmeyi sabırsızlıkla beklemesi için bir şeyler sunmayı umuyordu.

Perşembe günkü oylama, Ocak ayında yapılacak genel seçimler öncesindeki son ikinci tur oylama oldu. Sunak, referandumun ne zaman yapılacağının belirlenmesi yönündeki çağrılara direndi ve İşçi Partisi kamuoyu yoklamalarında açık farkla önde gidiyor.

Starmer’ın muhalefeti sekiz konseyin kontrolünü ele geçirdi ve Perşembe günü Blackpool’da Westminster ara seçimini kazandı.

READ  Kaynaklara göre Joe Flacco, Colts'la bir yıllık anlaşma yapmayı kabul etti

Sonuçlar, grubun iktidarı kazanma yolunda ilerlediği, ancak İşçi Partisi’ndeki bazılarının umduğu kırmızı dalgayı atlatamadığı ve karşılaştığı zorlu yarışmalardan bazılarını kaybettiği yönündeki olağan anket anlatısını doğruladı.

Partinin İsrail’in Gazze’deki savaşına ilişkin tutumundan duyulan memnuniyetsizliğin, Müslüman nüfusun yoğun olduğu bölgelerdeki seçmenler arasında İşçi Partisi’ne zarar verdiğine dair işaretler de var. Özellikle nüfusun dörtte birinin Müslüman olduğu kuzeybatı İngiliz şehri Oldham Council’in kaybı.

İşçi Partisi’nin gölge içişleri bakanı Yvette Cooper BBC’ye, “Duygunun gücünün farkındayız ve gelecekte de oy kazanmak için ülke çapında her alanda yaptığımız gibi çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Onaylandığı takdirde Khan, 2000 yılında bu göreve atanmasından bu yana üçüncü dönem Londra’da görev yapan ilk belediye başkanı olacak.

Dokuz milyonluk şehir, İngiltere’nin tamamına göre daha çok kültürlü, liberal ve Avrupa yanlısı bir yapıya sahip; bu da Khan’ın, özellikle Brexit konusunda, zaman zaman İşçi Partisi liderleriyle çatışmasına yol açıyor.

Şehrin kirletici olarak itibarını azaltmak amacıyla emisyon azaltıcı politikalara öncelik verdi ve uzun süre uluslararası manşetlerde yer aldı. Genel ipucu Yönetimi sırasında eski ABD Başkanı Donald Trump ile birlikte.

Ancak eleştirmenler, Khan’ın bıçak suçu konusundaki siciline ve muhafazakarların söylediğine göre dünyanın ilk düşük emisyonlu bölgesinin son zamanlarda genişletilmesine, bunun Londra dışındaki yoksul aileleri en çok vuracağı yönünde eleştirilerde bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir