Her geçen gün geliştirdiği teknolojilere bir yenisi ekleyen Çin, şimdi de martıyı andıran robot drone’u görücüye çıkardı. Pekin’de gerçekleştirilen Dünya Robot Konferansı’nda farklı türde ve amaçta yüzlerce yeni robot tanıtılırken, en çok ilgiyi ise ‘Wind Rider’ adlı martı görünümlü drone gördü. Gerçek bir hayvan gibi görünmek için tasarlanmış olan drone’u üreten Bee-eater Technology adlı şirketin CEO’su Cai Yu, “Robot rüzgârdan güç alıp havada süzülebilir ve elektrikle uçabilir” dedi. Drone’un elektrik kesintisi olmadan uzun süre uçabildiğini vurgulayan Yu, “Örneğin gerçek bir kuş gibi, fırkateyn kuşları havada 3 ay kalabilirler ve bazı diğer kuşlar 8 gün içinde yemek yemeden ve içmeden 10 bin km’nin üzerinde uçabilirler. Bu robotun rüzgârda süzülme seçeneği var, bu yüzden verimliliği yüksek” değerlendirmesinde bulundu.
ASKERİ AMAÇLI KULLANILIYOR
Daha önce Çin’de bu tarz insansız hava araçları sergilenmişti. Geçen yıl, Çin’in Xinjiang bölgesi üzerinde, güvercinlere benzemesi için gizli bir yüksek teknoloji uçağı sürüsü başlatmıştı. South China Morning Post’a bazı kaynakların verdiği demeçte, son yıllarda en az beş ilde 30’dan fazla askeri ve devlet kurumunun kuşa benzeyen drone ve ilgili cihazları kullandığını söyledi. Her bir drone kanat çırparak bir kuş gibi hareket ederken, görüntüleri net bir şekilde kaydetmek için küçük bir kamera bulunduruyor.
DÜNYADA İLK DRONE TAŞIMACILIĞINI BAŞLATTI
Geçtiğimiz günlerde Uluslararası Taşımacılık şirketi DHL’in resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamaya göre Çinli akıllı otonom hava araçları üreticisi EHang ile stratejik işbirliğine gitmişti. İlk aşamada bir DHL müşterisi için Guangdong eyaletinde yer alan DHL Liaobu Dongguan hizmet merkezi ile müşterinin tesisleri arasında 8 km uzunluğunda özel bir rota oluşturuldu. Geliştirilen drone ile otomatik teslimat sisteminde, EHang’in yeni piyasaya çıkardığı Falcon serisi insansız hava araçları (İHA) kullanıldı. Yeni sistem tek taraflı teslimat süresini 40 dakikadan 8 dakikaya indirirken, teslimat başına maliyeti de yüzde 80’lere varan oranda azaltıyor. Böylece karayolu taşımacılığına göre daha az enerji tüketilmesi ve karbon ayak izinin de küçültülmesi hedefleniyor.
CANLI BAĞLANTI KURUYOR
Akıllı taşımacılık operasyonlarında kullanılan sekiz pervaneli EHang Falcon model drone güvenli uçuş kontrol modüllerine sahip. EHang Falcon, ayrıca dikey kalkış ve iniş, hassas GPS ve görsel tanımlama sistemleri ile akıllı uçuş rotası planlayıp, tam otomatik uçuş ve canlı ağ bağlantısı gerçekleştirebiliyor. Akıllı istasyonlar arasında çalışan dronelar, sefer başına 5 kilograma kadar yük taşıyabiliyor.