Çin’in uzay programı, iyiden iyiye kendini hissettiriyor artık. Soğuk savaş dönemi sonrası uzayda üçüncü güç olarak öne çıkan Çin, 2018’de 39 fırlatma yaptı. Bu rakamlar dünyanın en fazla uzaya araç gönderen ülkesi oldu. 2050 yılına kadar Dünya-Ay uzay ekonomik bölgesi kurmayı içeren bir planı olan Çin, bu planda başarılı olursa ülkenin gelecekteki uzay araştırmaları için oyunun kurallarını belirlemeye de başlayabilir.
39 FIRLATMA YAPILDI
2018’de ülke 35 yörünge fırlatması hedefi belirledi ve 39 girişim ile sonuçlandı. ABD 29 uçuş ve Rusya 20 uçuş ile Çin’i takip etti. 2020’de ülke 27 yörünge misyonu başlattı. Çin’i Rusya 19’la ve ABD 16 adetle takip ediyor.
Bazı uzmanlar son 16 yılda altı insanlı uzay uçuşu yapan Çin’in gerçekten büyük bir uzay istasyonu inşa edip edemeyeceğini, Ay’a taikonaut gönderip gönderemeyeceğini merak ediyor. Çin son olarak ayın karanlık yüzüne bir araç yollamıştı. Çin’in Chang’e 4 görevi, 19’uncu iş gününde ve Yutu 2 gezgini de ay üzerindeki çalışmalarını yürütüyor.
UYDU YOLLAYAN BEŞİNCİ ÜLKEYDİ
Ekim 1957’de Sovyetler Birliği tarafından Sputnik 1’in başarılı bir şekilde başlatılması, dünyadaki ülkelerin kendi uydularını geliştirmek ve başlatmak için yarıştığı yeni bir çağ başlatmıştı. ABD, Ocak 1958’de Explorer 1’i başlattı. Fransa ve Japonya, takip eden yıllarda kendi uydularını yörüngeye teslim ettiler. Dong Fang Hong 1’in (East Is Red 1) Nisan 1970’de piyasaya sürülmesiyle, Çin yerli yörüngeye uydu fırlatan beşinci ülke olmuştu.