Çinli amatör meteor avcıları, dağlık ve kayalık bölgelerde ellerindeki dedektörleri ile zengin olmanın peşinde. Zhang Bo da bunlardan birisi. ABD merkezli CNN International sitesindeki habere göre Şanghaylı olan 37 yaşındaki Zhang Bo, dünyanın en ücra noktalarında amatör olarak meteor avcılığı yapıyor. Ancak Zhang Bo gibi amatörlerin bulduğu meteor kalıntıları aynı zamanda Çinli bilim insanları için de kritik önemde oluyor.
EN BÜYÜĞÜ ALTAY’DA
Dünya’ya her yıl 20 binden fazla meteor düşüyor. NASA’nın verilerine göre de her gün Dünya’ya düşen meteor parçacıklarının oranı 44 ton oluyor. Bunların büyük bir kısmı aslında atmosferde yanıyor. Ancak Dünya yüzeyine ulaşanların oranı hiç de az değil. Şimdiye kadarki en büyük meteor da Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde bulundu. Altay’daki 430 kilogramlık meteor kalıntısı aynı zamanda bilim dünyası için de çok önemli. Çinli amatör meteor avcıları, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki dağlarda buldukları meteor kalıntıları ile binlerce dolar kazanıyor. Altay’daki 425 kilometre uzunluğundaki meteor kalıntısının bulunmasında da büyük payı olan Zhang Bo, “Yılda 20 kez Altay’a yolculuk yapıyorum. 10 yolcuğun 9’unda herhangi bir şey bulamıyorum. Ama bulduklarımız da bilim insanlarının Güneş Sistemi’ni daha iyi anlamasına yardımcı oluyor” diyor.
PARA İÇİN YAPIYORLAR
Myanmar ve Laos ile sınırı olan Çin’in Xishuangbanna köyünde geçen yıl büyük bir meteor düşmüştü. Bölge yine amatör meteor avcılarının uğrak yeri haline dönüştü. CNN’deki habere göre amatör avcıların amacı çok basit. Bu işi para kazanmak için yapıyorlar. Başarılı olanlar da var. Meteor kalıntılarının gramı yaklaşık 8 bin dolardan satılıyor.