Dünya çapında yapay zekâ alanında adeta itici bir güç olmayı başaran Çin, bu teknolojinin ihracı konusunda da bir numaraya yerleşmiş durumda. Yapay zekâ servisini sağlayan Huawei, Hikvision, Dahua ve ZTE gibi Çinli teknoloji şirketleri, toplamda 63 adet ülkede bu hizmetinin kullanılmasında yardımcı oluyor. Ayrıca Çin’in bu ülkelerden 36’sıyla Kuşak Yol Projesi kapsamında anlaşması bulunuyor. Yapay zekâ servisini sağlayan bu şirketlerden en dikkat çekeni ise Huawei. Çinli teknoloji devi Huawei, 55 ülke ile yapay zekâ hizmetini en çok ülkeye sağlayan şirket olarak dünyada bir numaraya oturmuş durumda.
JAPONYA 14 ÜLKEYLE İKİNCİ SIRADA
Çin’deki yapay zekâ teknolojisi sağlayan bir diğer şirket ise 15 ülkedeki faaliyetleriyle Hikvision oldu. Bu alanda Çin’den sonra gelen ülke ise Japonya. Japon teknoloji şirketi NEC, toplamda 14 ülkeye sağladığı yapay zekâ hizmetiyle ikinci sırada yer alıyor. Bu şirketleri 11 ülkeyle ABD’li IBM, 9 ülkeyle Çinli ZTE, 9 ülkeyle ABD’li Palantr ve 6 ülkeyle ABD’li Cisco takip ediyor.
KENYA’YA 1.800 KAMERA
Teknoloji şirketi Huawei, ülkelere sadece gelişmiş donanımlar sağlamakla kalmazken, aynı zamanda bu sistemleri kurmak, işletmek ve yönetmek için teknolojik destekler de sunuyor. Birçok ülkede kullanılan bu teknolojide, akıllı şehirler, yüz tanıma sistemleri ve akıllı altyapı hizmetleri sunuluyor. Bunlardan en önemli örnek ise Kenya’nın başkenti Nairobi oldu. Huawei şehre 1.800 kamera ve 200 HD trafik izleme sistemini kurdu. Yüz tanıma sistemiyle entegre olan bu kameralar, 195 polis merkeziyle uyumlu hale getiriler vakaların çözülmesinde yardımcı oluyor.