Birinci Dünya Savaşı’nda 20 milyondan fazla kişi yaşamını yitirdi. Savaşın bitmesinden hemen sonra ise insanlığı yeni bir bela daha vurdu. Üstelik dünya savaşından daha fazla ölüme neden olacak bir belaydı bu; İspanyol gribi. Savaştan sonra askerlerden yayılan İspanyol gribinde 50 milyon ölüm yaşandı. Bu salgından sonra 3 büyük salgın daha yaşandı. Ancak hiçbiri İspanyol gribi kadar öldürmedi. İspanyol gribinde ölümlerin bu denli büyük olmasının arkasında o dönem ülkelerin tüm teçhizatlarını ve insan kaynağını savaşa aktarması gösteriliyor.
İKİSİ DE ZATÜRREDEN ÖLDÜRÜYOR
Kovid-19 ile İspanyol gribi arasında benzerlikler bulunuyor. İkisinde de maske talebi arttı. İkisi de zatürreden öldürüyor. Yani zatürre ile hastalar sindirim sistemi çökünce hayatını kaybediyor. Farklılıkları ise en çok etkilediği yaş grupları. İspanyol gribi gençleri hedef aldı, Kovid-19 ise yaşlıları öldürüyor. Uzmanlara göre İspanyol gribinde yaşlıların etkilenmemesinin arkasında 1850’lerden sonra etkili olan grip salgınları vardı. İspanyol gribi döneminde yaşlı olan kişi 1850’lerden sonraki grip salgınları sayesinde bağışıklık kazanmışlardı.
ALASKA METODU BUGÜN DE KULLANILIYOR
1918 yılında yani İspanyol gribinde Alaska’da bir bölge hiç etkilenmedi. Bunun nedeni o bölgede o dönem alınan tedbirler oldu. Okulları kapattılar. Toplu etkinler durdu. Seyahati kestiler. Evden çıkışlar yasaklandı. Yani bugün de İspanyol gribinden öğrenilenler işe yarıyor.