Uluslararası ilişkilerin yeni bir Soğuk Savaş’a hazırlandığı çok sık dile getiriliyor. Yeni Soğuk Savaş’ta ABD’nin karşısında ise Rusya’nın yerine Çin’in olacağına kesin gözüyle bakılıyor. Neredeyse her gün yaşanan siyasi gelişmeler de bu görüş açısını doğrular nitelikte oluyor. ABD’nin bugün 1987 yılında Sovyetler Birliği ile imzaladığı Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması olan INF’den çekildiği açıklandı. Söz konusu anlaşmaya Sovyetler’in ardından Rusya da taraf olmuştu. Anlaşma 500 ile 5,500 kilometre menzilli nükleer füzeleri yasaklamıştı.
ASYA’DAKİ ÇEKİŞMELER
ABD’nin INF’den resmen çekilmesinin arkasında ise Çin’e karşı koyma adımı var. Hedefte ise Asya’da yaşanan sıcak gelişmeler ve Çin’in bölgede hızla artan askeri gücü var. ABD Savunma Bakanlığı’na göre Çin son yıllarda mühimmatlarını orta menzilli füzeler ve karadan fırlatılabilen nükleer füzeler üzerine kuruyor. Ancak ABD, INF Anlaşması’ndan dolayı buna cevap veremiyordu. Konu hakkında ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) “Çin’in orta menzilli füzelerine cevap verecek kapasitemiz olmalı” açıklaması yapılmıştı.
SONHABARDA TESTLER BAŞLIYOR
ABD basınında yer alan haberlere göre Pentagon bu yaz sonundan itibaren orta menzilli füzeleri test etmeye yeniden başlayacak. Çin uzun süredir ABD ve Rusya ile herhangi bir nükleer anlaşmaya yanaşmıyordu. Pekin hükümetinin gerekçesi bu iki ülkenin de halihazırda Çin’e göre çok daha fazla ve ölümcül nükleer başlığa sahip olması. ABD nükleer silah gücünde Çin’in çok ilerisinde. ABD’nin elinde her an fırlatılmaya hazır 2 bin 468 savaş başlığı bulunurken, Çin’in ise 176 başlığı var.