Çin Halk Cumhuriyeti; 23 eyalet, 5 özerk bölge, doğrudan merkeze bağlı olarak yönetilen 4 şehir ve 2 özel idari bölgeden oluşuyor.Merkeze doğrudan bağlı 4 şehir: Pekin, Şanghay, Tianjin ve Chongqing. 2 özel idari bölge: Hong Kong ve Makao.
EN BÜYÜK DESTEKÇİ ABD
Pekin yönetiminin uluslararası alanda da en çok kriz yaşadığı 3 bölge için ise; Tayvan – Hong Kong – Makao diyebiliriz. Nüfusu 23.3 milyon olan Tayvan’ın en büyük destekçisi ABD oluyor. 1949’daki Çin iç savaşında, komünistlere yenilen milliyetçiler, Tayvan adasına kaçtı. O tarihte bağımsızlık ilan ettiler. Ancak Çin hükümeti, adayı anakaranın parçası görüyor ve birleşme politikası izliyor. Tayvan’ın GSYİH’si 530 milyar dolar,
ESKİ İNGİLİZ KOLONİSİ
Nüfusu 7,4 milyon olan Hong Kong’un GSYİH’si 340 milyar dolar. Eski bir İngiliz kolonisi olan Hong Kong, 1997 yılındaki kira sözleşmesi ile Çin’e devredildi. Söz konusu sözleşme 2047’de bitecek. Hong Kong’un da en büyük destekçi ABD oluyor. Bağımsızlık yanlıları sık sık Çin karşıtı gösteriler düzenliyor.
SİLİKON VADİSİ’NE RAKİP
Hong Kong’a komşu olan Makao’nun nüfusu 612 bin. Ada, dünyanın en büyük kumarhanelerine ev sahipliği yapıyor. Sadece kumarhane gelirleri 40 milyar dolar olan Makao’nun ikinci büyük geliri turizm. Çin, dünyanın en büyük deniz köprüsü ile Hong Kong ve Makao ve 9 şehrini birbirine bağladı. Büyük Körfez Bölgesi adı verilen bu yeni bölgenin ekonomiye katkısı 1.5 trilyon dolar olacak. Bölge için “Çin’in Silikon Vadisi” deniliyor. .