Tesla hisseleri 4. çeyrek kazançlarını kaçırdı, üretim büyüme oranının 2023'e göre 'önemli ölçüde daha yavaş' olduğu konusunda uyardı

Tesla (TSLA), 4. çeyrek kazançlarının tahminleri kaçırdığını bildirdi ve hisse senedi üzerinde baskı oluşturan tüm yıllık üretim görünümünü açıkladı, ancak CEO Elon Musk şirketin yeni nesil aracının 2025'in ikinci yarısında geleceğini doğruladı.

Dördüncü çeyrekte Tesla, (tahmin) 25,87 milyar dolara kıyasla 25,17 milyar dolar gelir bildirdi, ancak gelir bir yıl öncesine göre yaklaşık %3 arttı. Kârlılık açısından bakıldığında Tesla, Street'in beklediği üzere düzeltilmiş EPS'yi 0,73 $'a (tahmini) karşı 0,71 $ ve düzeltilmiş net geliri ise 2,61 milyar $'a karşı 2,486 milyar $ olarak bildirdi.

Tüm yıl üretimine gelince Tesla, “ekiplerimiz Teksas'taki Gigafactory'de yeni nesil aracı tanıtmaya çalışırken araç hacmi büyüme oranının 2023'te elde edilen büyüme oranından önemli ölçüde daha düşük olabileceğini” belirtti. 2024 için sokak tahminleri 2,19 milyona ulaşmayacak; bu rakam 2023'e göre %21 daha yüksek olacaktı.

Ancak kazanç açıklamasında ve sonraki kazanç açıklamasında Tesla, yeni nesil platformunda ilerleme kaydetti. “Gigafactory Texas'ta üretime başlama planlarımızla, yeni nesil platformu mümkün olan en kısa sürede pazara sunmaya odaklandık. Bu platform, araç üretiminde devrim yaratacak.”

Musk, kazanç açıklamasında şöyle konuştu: “Yeni nesil düşük maliyetli aracımıza çok yakınız; bu konuda çok heyecanlıyız. Bu, dünyadaki diğerlerinden çok daha gelişmiş, devrim niteliğinde bir üretim sistemi.” Şirketin mevcut programı, aracın 2025 yılının ikinci yarısında üretime geçmesini öngörüyor. Bu, Reuters'in daha önce Tesla'nın tedarikçilere 2025 ortalarında “Redwood” kod adlı yeni bir kitlesel pazar EV'sinin üretimine başlamak istediğini söylediğini bildirdiği gerçeğini yansıtıyor.

Tesla hisseleri raporun ardından Perşembe günü piyasa öncesi işlemlerde yaklaşık %8 düştü.

Tesla'nın kârı üzerindeki baskı, Tesla'nın 2022 sonlarında maliyet düşürme çalışmalarına başlamasından kaynaklanıyor olabilir. Tesla, tahmini 4. çeyrek brüt kar marjının %17,6'ya karşı %18,1 olduğunu bildirdi; bu, bir yıl öncesine göre büyük bir düşüş ve üçüncü çeyrekte %17,9'a kadar devam eden bir düşüş.

READ  Kaliforniya, Waymo'nun Los Angeles ve Otoyollara Genişletilmesini Onayladı

kiralık araba şirketi gibi başlıklar Hertz binlerce elektrikli aracı seri halde üretiyorTesla'nın Çin'deki fiyat indirimleri, Berlin'deki iki haftalık üretim durdurması ve CEO Elon Musk'un daha yüksek hisse için gereksiz son tarih vermesi de Tesla'nın üzerinde baskı yarattı.

Bu ayın başında Tesla 484.507 doğum bildirildi 4. çeyrekte Bloomberg'in 483.173'lük Street tahminlerini geride bıraktı. Bu rakam, Tesla için tüm zamanların rekor çeyreğine işaret ediyor; önceki çeyreğin geçen yılın ikinci çeyreğinde teslim edilen 466.000 adetten yaklaşık 20.000 adet daha yüksek.

Tesla, yıl içinde araç teslimatlarının yıllık %38 artışla 1,81 milyona, üretimin ise yıllık %35 artışla 1,85 milyona yükseldiğini bildirdi. Teslimattaki %38'lik büyüme oranı %50'lik bileşik yıllık büyüme oranı (CAGR) hedefinin gerisinde kalsa da Tesla daha önce üçüncü çeyrekteki fabrika kapanmaları ve iyileştirmeler nedeniyle bu hedefe ulaşamayacağını söylemişti.

Siber ilaç teslimatları da dikkat çekicidir. Şirket, Cybertruck üretim eğrisinin diğer modellere göre daha uzun süreceğini söylemesine rağmen Tesla, 4. çeyrek teslimat güncellemesinde bu toplamı çıkarmadı. “[Cybertruck] Gerek yok” dedi Musk görüşmede, geçen yıl yaptığı yorumların aynısını tekrarladı.

DOSYA FOTOĞRAFI: Tesla'nın yeni Cybertruck'ı 20 Kasım 2023'te San Diego, Kaliforniya, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bir Tesla mağazasında sergileniyor.  REUTERS/Mike Blake/Dosya Fotoğrafı

Tesla'nın yeni Cybertruck'ı 20 Kasım 2023'te San Diego, California'daki Tesla Store'da sergileniyor. (Mike Blake/REUTERS/Dosya Fotoğrafı) (Reuters / Reuters)

Musk geçen hafta yorumlarına değindi ve şirketin daha geniş yapay zeka hedeflerine ulaşması için Tesla'nın kontrolünü daha fazla ele alması gerektiğini söyledi.

Kazanç açıklamasında Musk, mevcut hissesi nedeniyle “çok az nüfuza” sahip olacağından ve bazı önemli hissedarların gelecekte onun kontrolünü ele geçirebileceğinden veya kötü bir karar verebileceğinden endişe duyduğunu söyledi.

Elon Musk, Avrupa Yahudi Birliği'nin 22 Ocak 2024'te Polonya'nın Krakow kentinde düzenlediği antisemitizm konulu sempozyumda konuşuyor.  (Fotoğraf: Getty Images aracılığıyla STR/NurPhoto)Elon Musk, Avrupa Yahudi Birliği'nin 22 Ocak 2024'te Polonya'nın Krakow kentinde düzenlediği antisemitizm konulu sempozyumda konuşuyor.  (Fotoğraf: Getty Images aracılığıyla STR/NurPhoto)

Elon Musk, Avrupa Yahudi Birliği'nin 22 Ocak 2024'te Polonya'nın Krakow kentinde düzenlediği antisemitizm konulu sempozyumda konuşuyor. (Getty Images aracılığıyla STR/NurPhoto) (Getty Images aracılığıyla NurPhoto)

İki büyük hissedar vekil danışmanlık firması olan Kurumsal Paydaş Hizmetleri (ISS) ve Class Lewis'i örnek olarak göstererek, “Rastgele bir hissedar danışmanlık firmasına oy verebilirim” dedi. “[A] Birçok aktivist hissedar sahipliği sistemlerine sızıyor” diyen Musk, “artımlı ekonomi aramadığını; Güçlü teknolojinin verimli bir koruyucusu olmak istiyorum.

READ  Falcons, yeni başantrenör olarak Rams savunma koordinatörü Raheem Morris ile anlaşmaya vardı.

Press Subramanian bir Yahoo Finance muhabiridir. Onu takip edebilirsin heyecan Ve üzerinde instagram.

En son kazanç raporları ve analizleri, kazanç dedikoduları ve beklentileri ile şirket kazanç haberleri için burayı tıklayın

Yahoo Finance'den en son finans ve iş haberlerini okuyun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir