Putin eleştirmeni Alexei Navalny Kuzey Kutup Dairesi hapishanesinde öldü

resim yazısı,

Alexei Navalny son zamanlarda Rusya'nın en önde gelen muhalefet lideri oldu

Cezaevleri, Rusya'nın son on yılın en önde gelen muhalefet lideri Alexei Navalny'nin Kuzey Kutup Dairesi içindeki bir hapishanede öldüğünü söyledi.

Başkan Vladimir Putin'in açık sözlü eleştirmeni olarak görülen Navalny, siyasi amaçlı olduğu değerlendirilen suçlamalar nedeniyle 19 yıl hapis yattı.

Geçen yılın sonlarında Rusya'nın en zorlu hapishanelerinden biri olduğu söylenen Arktik ceza kolonisine nakledildi.

Yamalo-Nenets bölgesindeki hapishane servisi, Cuma günkü yürüyüşün ardından Navalny'nin “iyi olmadığını” söyledi.

Açıklamada “neredeyse anında bilincini kaybettiği” ifade edildi ve acil sağlık ekibi onu hayata döndürmek için hemen çağrıldı ancak başarılı olamadı.

“Acil servis doktorları mahkumun öldüğünü belirledi. Ölüm nedeni belirleniyor.”

Navalny'nin avukatı Leonid Solovyov, Rus medyasına henüz yorum yapmadığını söyledi, ancak yakın yardımcısı Leonid Volkov X'te şunları yazdı: “Rus yetkililer, Alexei Navalny'yi hapishanede öldürdüklerine dair bir itiraf yayınlıyor. Bunu doğrulamak veya kanıtlamak için hiçbir yolumuz yok. Bu değil. doğru.”

Navalny'nin ölümünün hapishane teşkilatı tarafından duyurulmasından birkaç dakika sonra, uluslararası toplum Vladimir Putin'in en büyük iç düşmanının cesaretini övdü.

Fransa onun Rus “baskısına” direndiği için hayatını verdiğini söylerken, Norveç dışişleri bakanı onun ölümünden Rus yetkililerin büyük bir sorumluluğa sahip olduğunu söyledi.

Putin'in sözcüsü Dmitry Peskov, Navalny'nin ölümünün Çelyabinsk şehrini ziyaret eden “başkandan haberdar edildiğini” söyledi.

Rusya cumhurbaşkanını eleştirenlerin çoğu Rusya'yı terk etti, ancak Alexei Navalny aylarca süren tıbbi tedavinin ardından Ocak 2021'de geri döndü. Ağustos 2020'de Sibirya'ya yaptığı gezinin sonunda Novichok sinir gazıyla zehirlendi.

Mürettebatı onu özel muamele görmesi için Almanya'ya göndermeyi başardı ve Moskova'ya döndükten sonra hemen gözaltına alındı. Önümüzdeki 37 ay boyunca hapisten çıkmayacak.

Navalny uzun zamandır Vladimir Putin'e sandıkta meydan okumaya çalışıyordu ancak 2018 başkanlık seçimlerinde aday olması yasaklanmıştı. Gelecek ay Rusya'nın lideri herhangi bir anlamlı muhalefetle karşılaşmadan ayakta kalacak.

Savaş karşıtı aday Boris Nadeshtin'in, adaylığını desteklemek için gönderilen binlerce imzanın sahte olduğunun anlaşılması üzerine adaylığı yasaklandı.

READ  Fort Worth şehir merkezindeki bir otelde meydana gelen gaz patlamasında 11 kişi yaralandı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir