Japonya uçak kazası: Hava güvenliği uzmanları enkazdan ses verileri arıyor

Ulaştırma güvenliği görevlilerinden oluşan bir ekip, küçük bir Sahil Güvenlik uçağının Tokyo'nun Haneda havaalanındaki piste düşmesine neyin sebep olduğuna dair önemli bilgiler bulmak amacıyla Cuma günü bir Japan Airlines uçağının kötü şekilde yanmış gövdesindeki bir ses kaydını aradı.

Bu arada JAL, pistin yeniden açılmasını sağlamak amacıyla bir hangarda depolamak üzere bazı kalıntıları kaldırmak için ağır makineler kullanmaya da başladı.

Japonya Ulaştırma Güvenliği Kurulu'ndan altı uzman, ses verisi kayıtları için Airbus A350-900'ün pistteki enkazında arama yaptı.

JTSB uzmanları, Salı günkü ölümcül çarpışmadan önceki dakikalarda ne olduğunu belirlemeye çalışmak için şu ana kadar Sahil Güvenlik'in Bombardier Dash-8'ine ait uçuş ve ses veri kayıt cihazlarını ve JAL uçağına ait bir uçuş veri kayıt cihazını sakladı.

JAL 516 sefer sayılı uçuştaki 379 yolcunun tamamı, uçak alevler içinde kalırken inişten 18 dakika sonra güvenli bir şekilde tahliye edildi. Sahil Güvenlik uçağının pilotu da kaçtı, ancak diğer beş mürettebat öldürüldü.

Haneda Havalimanı'nda yapılan medya gösterimlerinde de yeni detaylar ortaya çıktı. NHK televizyonu, Haneda Havalimanı'ndaki güvenlik kamerasından, sahil güvenlik uçağının düşmeden önce yaklaşık 40 saniye boyunca pistte asılı kaldığını gösterdi.

Görüntülerde, Sahil Güvenlik uçağı C5'in, yolcu uçağının hemen arkasından iniş yaptıktan kısa bir süre sonra taksi yolundan piste girdiği ve turuncu bir ateş topu oluşturduğu görülüyor. Alevler içinde kalan ve gri duman püskürten JAL uçağı, durmadan önce pistte ilerlemeye devam ediyor.

Ulaştırma Bakanlığı tarafından Çarşamba günü yayınlanan trafik kontrol tarafından kaydedilen bir konuşma metni, hava trafik kontrolörünün Sahil Güvenlik'e uçağı pistin hemen yakınındaki bir bekleme alanına taksi yapması için talimat verdiğini gösterdi. Sahil Güvenlik pilotu talimatı tekrarlıyor, ardından hayır. 1 slot için teşekkürler. Sahil Güvenliğin piste girmesine izin verilmesi yönünde kontrolden herhangi bir talimat gelmedi.

Pilot, polis müfettişlerine, kalkış iznini aldıktan sonra motorları çalıştırdığında uçağının vurulduğunu söyledi.

Sahil Güvenlik uçağındaki küçük ışıklar ve 40 saniyelik duruşu, JAL pilotları ve hava trafik kontrolü tarafından daha az görülebiliyor olabilir. NHK ayrıca, hava trafik kontrol memurlarının başka operasyonlar yaparken piste izinsiz giriş uyarı sistemini gözden kaçırmış olabileceğini de söyledi.

JTSB müfettişleri, günün erken saatlerinde üç pilot ve iki görevliyle yapılan benzer görüşmelerin ardından, Cuma günü yedi JAL kabin görevlisiyle hesaplarını almak için görüşme yapmayı planladı.

Kurul, uçak üreticisi olarak Airbus yetkililerinin de uluslararası havacılık güvenliği kuralları uyarınca gerekli olan soruşturmaya katılacağını söyledi.

READ  Central Park Hayvanat Bahçesi'nden kaçan ve şüpheleri boşa çıkaran baykuş Flacco hayatını kaybetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir