İran İsrail'e saldırı barajı başlattı: Canlı güncellemeler

14 Nisan 2024 12:31 ET

İran, İsrail'in son saldırıların ardından misilleme yapması halinde tepkisinin “güçlü ve sağlam” olacağı konusunda uyardı.

CNN'den Alireza Hajihosseini ve Eyad Kourdi'den

Pazar günü İsrail'in Aşkelon kentinden görülen bir füze karşıtı sistem çalışıyor.

Amir Cohen/Reuters

İran, İsrail'in bu hafta sonu gerçekleşen saldırılara misilleme yapması halinde daha fazla güç kullanılabileceği uyarısında bulundu; Tahran, bu ayın başlarında Suriye'nin başkenti Şam'daki büyükelçilik binasına düzenlenen saldırıya misilleme olduğunu söyledi.

İran'ın BM Daimi Temsilcisi ve Büyükelçisi Amir Saeed Irani yaptığı açıklamada, “İran İslam Cumhuriyeti, gerektiğinde meşru müdafaa hakkını kullanmaktan çekinmeyecektir.” dedi.

Büyükelçi İrani, İsrail rejiminin bir daha askeri saldırıda bulunması durumunda İran'ın tepkisinin sert, kararlı, güçlü ve kararlı olacağını sözlerine ekledi.

İrani, İsrail'in tekrarlanan askeri saldırılarına karşı meşru müdafaayı gerekçe göstererek, saldırıların 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki diplomatik tesisler olduğunu söylediği yere yönelik İsrail saldırısına misilleme olduğunu söyledi.

İran, saldırının uluslararası hukuku ihlal ettiğini ve aralarında İran Devrim Muhafızları'nın önemli komutanlarının da bulunduğu yedi İranlı askeri danışmanın ölümüne yol açtığını söyledi.

Rapor, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni “uluslararası barışı korumada başarısız olduğu”, İsrail'in yerleşik uluslararası normları “ihlal etmesine” ve bölgesel gerilimleri “tırmandırmasına” izin verdiği için eleştiriyor.

Ek bağlam: İsrail, Suriye'de İran destekli hedeflere, İran'ın Lübnan'daki güçlü vekili Hizbullah'a gönderildiği iddia edilen silahları hedef alan çok sayıda saldırı düzenledi.

İsrail, aralarında yüksek rütbeli Devrim Muhafızları komutanı Muhammed Rıza Sahedi'nin de bulunduğu, başkent Şam'daki İran büyükelçiliği binasının yıkılmasına neden olan 1 Nisan saldırısının sorumluluğunu üstlenmedi.

Ancak İsrail Savunma Kuvvetleri'nden bir sözcü CNN'e, istihbarat binasının büyükelçilik olmadığını, bunun yerine “sivil bina görünümüne bürünmüş Kudüs güçlerinin askeri binası” olduğunu söyledi.

READ  New England'daki cesur ruhlar, büyük bir kar fırtınasının ardından dışarı çıkıyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir