Çin Ticareti: İhracat yedi yıl sonra ilk kez 2023'te düşecek

STR/AFP/Getty Images

Bir kargo gemisi, 6 Aralık 2023'te Çin'in doğusundaki Jiangsu Eyaletindeki Lianyungang Limanı'nın konteyner terminalinde hazırlanıyor.

Editörün Notu: Ülkenin yükselişi ve bunun dünyayı nasıl etkilediği hakkında bilmeniz gerekenleri araştıran CNN'in Bu arada Çin Haber Bülteni'ne kaydolun.


Hong Kong
CNN

Çin'in tüm yıl ihracatı, küresel talebin zayıflamasıyla 2016'dan bu yana ilk kez düştü.

Cuma günü açıklanan Çin gümrük verilerine göre, ABD doları cinsinden ölçülen ihracat, 2023 yılında bir önceki yıla göre %4,6 düşüşle 3,38 trilyon dolara ulaşacak. 2022 yılında Çin ihracatı %7 artış önceki yıldan.

Çin'in denizaşırı ihracatı 2016 yılında düşüş kaydetti; zayıf talep nedeniyle ihracat %7,7 düştü.

Geçen yıl ithalat %5,5 düşüşle 2,56 trilyon dolara geriledi. 823 milyar dolarlık ticaret fazlası ile dünyanın ikinci büyük ekonomisi oldu.

Gümrük Genel İdaresi sözcüsü Liu Daliang, Cuma günü Pekin'de düzenlediği basın toplantısında, “Küresel ekonomik toparlanma geçen yıl zayıftı” dedi. “Dış Talepteki Yavaşlama Çin'in İhracatını Etkiliyor.”

Küresel talebin zayıf kalması ve “korumacılık ve tek taraflılığın” sektörün büyümesine engel olması nedeniyle 2024 yılında ihracatın “zorluklarla” karşılaşmasını bekliyor.

Ancak gümüş bir astar var. Aralık ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre %2,3 artarak art arda ikinci büyüme ayına işaret etti ve Çin mallarına yönelik küresel iştahta hafif bir iyileşme kaydetti. Ülkenin ihracatı Kasım ayından önce art arda altı ay boyunca düştü.

ABD, 2023 yılında Çin'in en büyük tek ülkeli ticaret ortağıydı ve ikili ticaret, toplam ticaretin %11,2'sini oluşturuyordu. Ancak bu değer 2022 toplamının %11,6 altında.

Özel rakamlara göre, 10 üyeli Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği ASEAN ve Avrupa Birliği, Çin ile olan toplam ticaretin sırasıyla %15,4 ve %13,2'sini oluşturuyor.

Ülke, geçtiğimiz yıl otomobil ihracatının toplam değerinde %69'luk bir artış kaydetti; bu, tüm kategoriler arasında en yüksek artış oldu.

Hacim açısından Çin'in 2023 yılında 5,22 milyon araç sevk etmesi bekleniyor; bu da 2022'ye göre %57 artış anlamına geliyor. Liu, bunun kısmen elektrikli araçların geliştirilmesi sayesinde olduğunu söyledi.

Bir basın toplantısında “Çin'in ihraç ettiği her üç arabadan biri elektrikli binek araç” dedi.

“Geleceğe baktığımızda, Çin otomotiv endüstrisinin hâlâ güçlü ve kapsamlı bir rekabet avantajına sahip olduğuna ve küresel tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılamak için daha fazla ve daha iyi yenilikçi ürünler sunmaya devam edebileceğine inanıyoruz” diye ekledi.

Bu haftanın başında Çin'in büyük bir otomobil endüstrisi holdingi söz konusu Ülkenin, Rusya'dan gelen güçlü talep ve elektrikli araçlara yönelik küresel iştah sayesinde geçen yıl dünyanın en büyük otomobil ihracatçısı olarak Japonya'yı geride bırakması “kesin”.

Sıralama, önümüzdeki birkaç hafta içinde Japonya'nın resmi yıllık istatistikleri yayınlandığında onaylanacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir