Yüzde 73’lük bir pay ile dünya bor rezevlerinin büyük bir kısmını elinde bulunduran Türkiye’de, savunma ve nükleer enerji gibi alanlarda kullanılan bor karbürün yerli üretimi için yeni bir tesisin temeli atıldı. Balıkesir’de inşaatına başlatılan tesisi, Çin merkezli China Machinery Engineering Corporation (CMEC) firmasının inşa edecek. Fabrikanın toplam maliyetinin ise 70 milyon dolar olacağı belirtildi.
DÜNYANIN EN BÜYÜKLERİNDEN BİRİ OLACAK
Fabrikanın dikkat çeken kısmı ise dünyanın en büyük bor karbür üretim tesislerinden biri olması. Küresel üretimin yüzde 6-8’lik bir kısmını üretecek olan Balıkesir Bor Karbür Tesisleri’nin temelininde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Çinli CMEC Başkan Yardımcısı Fung Yanshui bulundu. Dönmez, “Dünya bor pazarının ise yüzde 59’una hâkimiz. Ancak bu bizim için asla bir ölçü değil. Madenlerde katma değerli uç ürün üretimine büyük önem veriyoruz. Bu yönde stratejiler, planlamalar geliştiriyoruz. Aksi takdirde 1 birime sattığınız ham madde dışarıda işlenir ve 100 katı, 200 katı yeri gelir 1000 katı fiyatla geri almak zorunda kalırsınız. Biz artık bu defteri kapattık” dedi.

2 YILDA TAMAMLANACAK
Tesisin 24 ay gibi kısa bir sürede tamamlanması planlanırken, 250 kişiyi de istihdam edecek. Özellikle savunma sanayi için kritik öneme sahip ileri teknoloji bir ürün olan bor karbür ile katma değer; bor karbür gibi ürünlerde 150 katına, bu ürünlerin kullanıldığı zırh yapımında 500, nükleer gibi sektörlerde ise iki bin katına çıkmış olacak.
PİYASANIN HAKİM ÜRETİCİSİ ÇİN
Bor karbür (B4C) yüksek sıcaklığa dayanması, sertliği, fiziksel direnci, düşük yoğunluğuyla endüstriyel açıdan önemli bir ürün. Bor Karbür, elmas ve kübik bor nitrür (BN)’den sonra gelen en sert malzeme. Bu nedenle askeri amaçlı uygulamalarda, zırh malzemelerinde, aşınmaya dayanıklı makine parçalarının üretiminde ve nükleer santrallerde nötron tutucu olarak kullanılıyor. Dünyada yaklaşık 12 bin ila 15 bin ton Bor Karbür üretimi var. Piyasada hakim üretici ülke Çin. Almanya, Hindistan, Japonya, ABD, Ukrayna, Güney Kore ve İngiltere de üretim yapanlar arasında.