Pekin hükümeti koronavirüs krizini kontrol altına almak için yoğun çaba sarf ediyor. Ancak Çin’de başlayan ve 10’dan fazla ülkeye yayılan kriz nedeniyle küresel ekonomi de olumsuz etkileniyor. Henüz virüs salgınının küresel ekonomiye zararının bilançosu net olarak tespit edilmiyor. Ancak haberimizde bazı verileri derledik.
EN BÜYÜK HARCAMA TATİLDE YAPILIYOR
Çin’deki virüs salgını tam da ülkenin Ay Takvimi’ne göre yeni yıla girdiği dönemde etkisini göstermeye başladı. Ocak ortası ve Şubat başı boyunca Çin’de Yeni Yıl ya da İlkbahar Tatili olarak kutlanıyor. Bu dönem aynı zamanda Çinlilerin eğlence, seyahat ve alışveriş gibi sektörlerde milyarlarca dolarlık harcama yaptığı dönem oluyor. Çinliler geçen yılki Yeni Yıl tatili boyunca 145 milyar dolarlık harcama yapmıştı. Bu yılki tatilde ise virüs nedeniyle herkes evine kapandı. Geçen yılki tatilde ulaştırma sektöründe 74 milyar dolar harcanmıştı.
Bu yıl 3 milyar yolculuk bekleniyordu, ama virüs bunu vurdu. Geçen yılki tatilde Çin sinemalarında 1 milyar dolarık hasılat olmuştu.
KÜRESEL ŞİRKETLERE DARBE
Tencent, Huawei ve Alibaba gibi Çinli devlerin ofisleri 9 Şubat’a kadar kapalı. İngiliz British Airways ile Alman Lufthansa şirketleri Çin’e uçuşları durdurdu. Starbucks, Çin genelindeki 2 bin mağazasını kapattı. McDonald’s yüzlerce şubesini açmıyor. H&M’in 45 mağazası kapalı. Uniqlo markası da 100 mağazasını kapalı tutuyor. iPhone, Murata, Samsung ve LG gibi küresel firmaların en büyük tedarikçileri olan Çinli Foxconn ve Pegatron üretimleri süreçten olumsuz etkilendi. Toyota ve Hyundai gibi araba markalarının Çin’deki fabrikaları kapalı. Honda, Nissan, PSA ve Renault gibi diğer araba firmaları ise Çinli olmayan çalışanlarını ülkeden çıkardı. HSBC, Standard Chartered, LG Electronics; çalışanlarına Çin’e seyahat sınırlaması getirdi.