Avrupa Birliği şirketlerini stratejik teknolojilerde korumak için yeni kurallar getiriyor. Çin ve ABD gibi ülkelerin ihalelerde öne çıkmaması için bazı kararlar alacak olan Avrupa Komisyonu, ‘stratejik otonomi’ adını verdiği bir politikayla haksız rekabeti önlemeye çalışacak.
YENİ KURALLAR KONACAK
Avrupa Birliği, Çin ve ABD gibi ülkeler tarafından sübvanse edilen şirketlerin sanayileri devralmasını veya kamu sözleşmelerini kazanmasını önlemek için yeni kurallar bu kuralları koyacak. Dün yapılan teklifle ilgili konuşan Avrupa Komisyonu Rekabet ve Dijital Politikadan Sorumlu Komisyon yetkilisi Margrethe Vestager, yaptığı açıklamada, “Ulusal sübvansiyonlarda olduğu gibi yabancı sübvansiyonların da pazarımızı bozmamasını sağlamak için doğru araçlara ihtiyacımız var” dedi.
SATIN ALMALAR DA İNCELENECEK
AB yürütme organı, bloktaki rakipleri alt etmek için yabancı hükümetlerin sübvansiyonlarını kullanabilecek şirketleri inceleme yetkisi arıyor. Ayrıca AB şirketlerinin yabancı rakipler tarafından satın alınmasını da inceleyecek. Yabancı bir alıcının sübvansiyonlardan haksız yarar gördüğü tespit edilirse, Avrupa makamlarını karşılamak için parayı geri ödemek veya varlık satmak zorunda kalabilir. Bazı durumlarda, Avrupa Birliği satın almayı tamamen engelleyebilir.
ANA HEDEF ÇİN
Yeni kurallar, ABD şirketleri de dahil olmak üzere, koronavirüs pandemisinin yol açtığı ekonomik kriz sırasında pazarlık yapabilecek tüm yabancı firmalar için geçerli olacak. Ancak gözlemciler, teklifin ana hedefinin Çin olduğunu söylüyor. Çin devletine ait şirketler, Pekin’in devasa 1 Kuşak 1 Yol Girişimi gibi altyapı projeleriyle nüfuzunu kıtanın derinliklerine genişletme çabalarının ardından Avrupa’da artan bir incelemeye tabi tutuldu.