Soğuk Savaş döneminde siyasi istikrarsızlık ve güvenlik sorunu nedeniyle Endonezya, Malezya, Filipinler, Singapur ve Tayland’ın 8 Ağustos 1967’de imzaladığı anlaşmayla kurulan Güneydoğu Asya Uluslar Birliği ASEAN, kısa süre içerisinde bölgede istikrarlı bir şekilde büyüyen ekonomik bir güce dönüştü. Özellikle son 10 yıl içerisinde ciddi bir büyüme gerçekleştiren ASEAN’ın bu büyümesinde Çin’in katkısının büyük olduğu düşünülüyor. Son on yıl içerisinde ASEAN’ın en büyük ticari ortağı Çin olurken, 2019’un ilk yarısında ikili ticaret 292 milyar dolara ulaştı.
KUŞAK YOL PROJESİ’NİN KATKISI BÜYÜK
İkili ticaretteki büyümede Çin’in 2013 yılında duyurduğu ve çalışmalarına devam ettiği Kuşak Yol Projesi’nin katkısının büyük olduğu konuşuluyor. Kuşak Yol Projesi, altyapı projeleri ve ticari yatırımı artırırken, iki bölge arasındaki demiryolu ve denizcilik bağlantılarını güçlendiriyor.
GÖZLER TİCARET ANLAŞMASINDA
13 Aralık’ta açıklanan ve bu ay imzalanması planlanan Çin-ABD arasındaki ticaret anlaşmasının birinci fazı, ASEAN ülkeleri açısından da büyük önem taşıyor. Doğu Asya ihracatının büyümesi ve Çin’in ABD’ye ihracatının artması, hammadde ihracatı gerçekleştiren ASEAN için büyük fırsat doğuruyor.
TÜRKİYE İLE TİCARİ HACMİ 8 KAT ARTTI
Asya’nın önemli bir gücü olarak görülen ASEAN’ın Türkiye ile de ikili ticareti son yıllarda artmaya devam ediyor. Türkiye 2017’den bu yana ASEAN’ın sektörel diyalog ortağı konumunda. 2002 senesinde Türkiye ile ASEAN ticari hacmi 1.3 milyar dolarken, 2018 yılında bu rakam 8.7 milyar dolara ulaştı. Ayrıca Türkiye’nin üye ülkelerde Malezya ve Singapur ile serbest ticaret anlaşması bulunuyor.