İlk defa 1907’de Japonya’nın başkenti Tokyo’da ortaya çıkan Çin tuzu, bugün birçok yemek yapımında kullanılmaya devam ediyor. Monosodyum Glutamat (MSG) olarak da bilinen Çin tuzu, özellikle Asya kıtasında tat ve lezzet artıcı olarak yemeklere konuyor. Tokyo Üniversitesi’nden kimya profesörü olan Kikunae İkeda tarafından ortaya çıkarılan Çin tuzu, deniz yosununun içinde bulunan bu madde ayrıştırarak bu meydana getirdi.
ÇİN TUZU NELERDE BULUNUYOR?
Daha önce de belirttiğimiz üzere Çin tuzu, yiyeceklerin lezzetini artırmada kullanılıyor. Çin tuzunun daha çok et suyu tabletleri, hazır köfte harçları, sakız, cipsler, dondurmalar, hazır çorbalar, hamburger, balık, et, domates, mısır, tavuk, peynir, mantar, bezelye ve benzeri ürünlerde bulunuyor. Bunu ayırt etmek için ise, eğer bir paketin üzerinde Msg veya e-621 görüyorsanız, o üründe Çin tuzunun kullanıldığını rahatlıkla anlayabilirsiniz.
ÇİN TUZU NASIL KULLANILIR?
Tek başına kullanıldığı zaman herhangi bir lezzeti bulunmayan Çin tuzu, aromalar ve kokularla birlikte karıştırılarak yemeklerin tadını dengeliyor. Çin tuzu kullanımında doğru bir oran yakalanmadığında ise yemeklerde lezzet bozukluğu meydana gelebiliyor. Tablet, sıvı ve toz şeklinde satılan Çin tuzu, yemeklere doğrudan eklenebiliyor. Toz ve tablet halinde satılan Çin tuzu, sıcak suyla eritilerek ve sulandırılarak yemeklere konulabiliyor.
ÇİN TUZU NELERE KULLANILIR?
Çin tuzunun kullanıldığı en lezzetli alan ise salata sosları olarak biliniyor. Çorbaların kıvamını artırmada da kullanılan Çin tuzu, kullanıldığı yemeklere ekstra lezzet sağlıyor. Ayrıca Çin tuzu, sebze yemeklerinde, pilavlarda, makarna soslarında, kuru baklagil yemeklerinde de kullanılabiliyor.
ÇİN TUZU NEREDE SATILIR?
Toz veya et suyu gibi tabletler halinde satışı gerçekleştirilen Çin tuzu, tüm alışveriş merkezleri, bakkallar, aktarlar ve online gıda satışı yapan firmalarda satışa sunuluyor.
ÇİN TUZUNUN FİYATI NEDİR?
Daha çok 1.5 veya 10 kiloluk paketlerde de satışa sunulan Çin tuzunun, markasına ve miktarına göre fiyatından farklılık bulunuyor. Toz halinde satılan Çin tuzunun kilogram fiyatı ortalama 15 lira ile 25 lira arasında değişiyor. Tablet şeklinde satışı gerçekleştirilen Çin tuzunun fiyatı ise 24 tableti 5 lira ile 12 lira arasında bulunuyor.
AB’DEN ÇİN TUZUNA BAKIŞ
Yemeklerin lezzetini artıran ve yeme alışkanlığı oluşturan Çin tuzu, Avrupa Birliği ülkelerinde üç aylığa kadar olan bebeklerin gıdalarında kullanımı yasaklandı. Bunun yanı sıra Çin tuzu, aralarında Amerika Birleşik Devletleri’nin de bulunduğu yaklaşık 50 ülkede kullanımı sınırlı hale getirildi. Türkiye’de kullanımı serbest olan Çin tuzu, lokantalardaki yemeklerde lezzet artırıcı özelliğinden dolayı kullanılıyor.