Japonya’daki G-20 zirvesi ve temaslarının ardından Çin’e giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seyahatinin en önemli konularından biri de modern İpek Yolu; ‘Kuşak Yol’ oldu. Toplamda 65 ülkeyi bu proje ile birleştirmeyi planlayan Çin’in en önemli partnerlerinden biri de Türkiye olacak. Ziyareti öncesi Çin medyasında bir makale yayınlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Asya’nın en doğusunda ve Asya’nın en batısında yer alan iki kadim medeniyete sahip olan Çinliler ve Türkler, Tarihi İpek Yolu’nun koruyuculuğunu üstlenerek ticaret ve kültürel etkileşimin gelişmesinde insanlığa büyük katkı sağladı. Ülkelerimiz arasında yüzyıllar boyunca devam etmiş bu iş birliği günümüzde de Çin Devlet Başkanı değerli dostum Sayın Xi Jinping’in öncülük ettiği Kuşak ve Yol girişimi ile daha da güçlenerek devam ediyor. Türkiye Cumhuriyeti olarak Kuşak ve Yol girişimini kuvvetle destekliyoruz. Bu girişime 2013’te ilk destek veren ülkelerden birisi olduk. Şimdi Sayın Xi Jinping’in vizyonu doğrultusunda Kuşak ve Yol projesinin 100’ün üzerinde ülke ve uluslararası örgütü kapsayan, 21. yüzyılın en büyük kalkınma projesine dönüşmüş olduğunu görmekten dolayı çok memnunuz” ifadeleri de Türkiye’nin projeye olan ilgisini ortaya koyuyor. Nitekim ziyaret sonrası bakanlıklar ve bürokrasi de hızlı bir şekilde bu proje için kolları sıvadı.
ORTA KORİDOR VURGUSU
Çin lideri Xi de, her misafiriyle yaptığı görüşmede olduğu gibi, konuk ülkenin ortaya koyduğu gelişme planına atıf yaparak Kuşak Yol girişimini (BRI) öne çıkarıyordu. Moğolistan’ın Bozkır Yolu, Kazakistan’ın Nurlu Yolu, Rusya’nın Avrasya Ekonomik Birliği girişimlerinin BRI ile entegrasyonunun sıklıkla vurgulanması gibi, Türkiye’nin Orta Koridor projesine de göz kırpılıyordu. Erdoğan da görüşmede, Orta Koridor projesinin, Kuşak ve Yol’un “doğal bir parçası” olduğunu belirtmişti.
Türkiye’nin öncülük ettiği ‘Orta Koridor’ girişimi ‘Kuşak Yol’ girişiminin kalbi durumunda. Türkiye’den başlayarak demiryolu ile Gürcistan’dan Azerbaycan’a, buradan da Hazar Denizi’ni aşarak Türkmenistan ve Kazakistan’ı takiben Çin’e ulaşan Orta Koridor, ‘Kuşak Yol’ projesinin en önemli bileşenlerinden biri.
Bu kapsamda Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Projesi, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Marmaray ve Avrasya Tünelleri, 1915 Çanakkale Köprüsü gibi altyapı faaliyetlerini ayrıca Kuşak Yol yatırımı olarak da görebiliriz. Orta Koridor’un yanı sıra İstanbul’daki Kumport Limanı’nın da Kuşak Yol projesinin deniz kısmı için stratejik önemde.
İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2 Temmuz’daki Pekin ziyaretinin ardından Türk basınında Kuşak Yol projesinin gözle görülür şekilde arttığını görüyoruz. Haberlerde bakanlar ve işadamlarından alınan görüşlerin yanı sıra Türkiye ile Çin arasındaki ticaret hacminin 50 milyar dolara çıkarılmaya çalışıldığına veya Türkiye’ye gelen Çinli turistlerin sayısının 50 0 bine yaklaştığına dair haberler görüyoruz. Özetle önümüzdeki günlerde Türk basınında Kuşak Yol merkezli daha çok haberler göreceğimiz kesin.